latinica  ћирилица
21/03/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Дрљача: Тужбу због агресије Хрватске војске требало већ подићи

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да је раније требало покренути судске поступке због агресије Војске Хрватске на западнокрајишке општине у септембру 1995. године у којој је страдао велики број жртава, посебно цивила, те нагласио да би те општине требало да покрену заједничку иницијативу.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

"Требало би прикупити све писане документе и доказе који би у судском поступку довели до очекиване пресуде. Такође би породице жртава требало да буду иницијатори, потписници захтјева који би довео до подизања тужбе и процесуирања одговорних", рекао је Дрљача.

Он каже да општина Нови Град не може сама да поднесе одговарајућу тужбу, иако за то постоји основ, већ је потребно да се то уради на нивоу Републике Српске, односно БиХ.

"Очигледо да БиХ са својом сложеном политичком структуром не жели да уђе у такав процес зато што постоје различити интереси политичких партија и народа који живе на овом подручју", рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да је током агресије хрватске војске у Новом Граду погинуло 37 цивила, од којих четворо дјеце, 18 војника Војске Републике Српске и два припадника МУП-а.

"Евидентно је да су акције биле брижљиво планиране, да је за њих знао цјелокупан војни и политички врх у Хрватској, те да су биле синхронизоване на подручју више општина", навео је Дрљача.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године и током два дана офанзиве погинуло је 57 лица, од којих 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а. Рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а. Процијењено је да је на подручју ове општине причињена материјална штета од око 80 милиона КМ.

Мјесец дана раније, 8. августа 1995. године хрватска авијација бомбардовала је у Сводни код Новог Града колону избјеглица из Републике Српске Крајине и тада је погинуло шест цивила, а више њих је повријеђено.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје.

Извор: СРНА