latinica  ћирилица
21/03/2017 |  08:39 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Хрватски конзорцијум "Агрокор" објављује план реструктурирања?

Хрватски конзорцијум "Агрокор", који има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, данас би требало да објави план реструктурисања.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

О могућем рјешењу кризе у коју је запао "Агрокор", власништво Ивице Тодорића, јуче су разговарали власници, банкари, добављачи, али и представници хрватских власти.

Највећи проблем представља око шест милијарди евра нагомиланих дугова, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године, а "Агрокор" сву добит већ троши само на отплату камата, преноси РТС.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора".

"Сбербанка је у директној комуникацији са `Агрокором`. Не можемо детаљније да коментаришемо однос са клијентом", саопштено је из ове руске банке.

Представници пет највећих хрватских прехрамбених произвођача, великих добављача концерна "Агрокор" - "Краша", "Подравке", "Виндије", "Дуката" и "Франка" закључили су јуче да треба одржати стабилност свих компанија, како би наставили пословање и задржали своје позиције на тржишту Хрватске.

Спекулише се која би велика компанија могла да преузме неку од 28 фирми из "Агрокоровог" конзорцијума, а из "Агрокора" истичу да опстанак компаније није доведен у питање и најављују рјешење.

"Нама ће бити прихватљив само онај модел који не би ишао на штету наших запослених и добављача и који ће штитити њихове интересе, а у сагласности је са нашим инвеститорима", саопштио је "Агрокор".

Хрватска држава не мијеша се у пословање приватних компанија, али су 60.000 запослених, већина у хрватским компанијама "Јамница", "Ледо", "Звијезда", "Пик Врбовец", "Беље", "Конзум" и "Меркатор", довољан су разлог да Влада направи изузетак.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић каже да се тражи рјешење и да се нада да оно неће имати негативни утицај на стабилност хрватског привредног и финансијског система.

"Агрокор" има фирме у БиХ, Мађарској и Србији, гдје је власник "Дијаманта", кикиндског "Млина", "Мивеле", "Фрикома", "Меркатора", а у оквиру њега "Идеје" и "Роде" и "Суперкартице" заједно са Сбербанком.

У Србији запошљава око 11.000 људи, можда и двостурко више, када се урачунају и они који раде у компанијама добављачима.

Министарство трговине Србије најавило је за почетак ове седмице састанке са представницима "Агрокора" у Србији и са њиховим добављачима.

Извор: СРНА