latinica  ћирилица
20/03/2017 |  22:31 | Аутор: РТРС

Македонски демонстранти траже од предсједника да не подлегне притисцима

Присталице грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" протестовали су и вечерас у Скопљу и неколико других градова изражавајући незадовољство због "тиранске платформе", најављујући за сутра најмасовније протесте до сада.
Македонија - протести - Фото: РТРС
Македонија - протестиФото: РТРС

Организатори протеста тврде да "албанска платформа" угрожава јединственост и суверенитет Македоније.

Они су затражили од предсједника државе Ђорђа Иванова да не подлегне никаквим притисцима и лидеру СДСМ Зорану Заеву не додијели мандат за формирање нове
владе.

Од европског комесара за проширење и политику сусједства Јоханеса Хана, који сутра долази у Скопље, демонстранти траже да се састане са њима, како би му директно пренијели поруке са улица широм Македоније.

"Ако комесар не жели да нас прими, ми који смо данима на улицама и немамо намјеру да идемо кући, побринућемо се да нас чује", рекао је Богдан Илиевски, један од организатора грађанске иницијативе.

Из Брисела је данас поручено да ће се комесар за проширење ЕУ састати са лидерима политичких странака, али да неће бити у могућности да се састане са присталицама грађанске иницијативе.

Пјесник Славе Ђорђо Димоски у обраћању демонстрантима осврнуо се на македонски језик, његову историју, традицију и значење.

"Како да дијелимо ово мало парче земље. Овдје је пуно Македонаца, који говоре овај језик и зато нема мјеста у овом кутку да се дијели са другим језиком. Неки кажу имају право на језик. Да, имају, већ говоре, пишу и уче. Али, то не може бити у Уставу Македоније", поручио је Димоски.

Присталице грађанске иницијативе на протестима су носили слике Џорџа Сороша и транспаренте са порукама "Сорош, склони руке из Македоније".

У Македонији протестују и средњошколци чији су протести започели у Прилепу, а затим се проширили на цијелу Македонију. Ученици су данас протестовали у Охриду и Битољу.

Протести у Скопљу почели су, након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким формацијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи још од пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора послије којих до данас није изабран предсједник Собрања и формирана Влада.

Извор: СРНА