latinica  ћирилица
20/03/2017 |  21:19 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Јагодина- Почели "Дани комедије"

Традиционални 46. фестивал смијеха који је вечерас отворен трајаће до 27. марта.
Дани комедије (фото:ludus-online.rs) -
Дани комедије (фото:ludus-online.rs)

Прва такмичарска представа која стиже пред публику 46. издања једног од српских најпопуларнијих позоришних фестивала је "Пасивно пушење" Небојше Ромчевића, у режији Егона Савина, продукција београдског Звездара театра. У овогодишњој трци за награде "Мија Алексић" и "Миодраг Петровић Чкаља" (за најбољу и најсмјешнију представу) су и ауторски пројекат Оље Ђорђевић "Док те ја храним и облачим" Позоришта младих из Новог Сада, "Ревизор за југоисток" Светислава Басаре, у режија Марка Торлаковића, којим се представља Шабачко позориште.

Југоарт Београд стиже са "Хором бечких дјечака", по тексту Мирољуба Недовића, у адаптацији и режији Ирфана Менсура, а публика ће видјети и представе "Удај се мушки" Дуње Петровић, у режији Марије Липковски, продукција Центра за интерактивну умјетност Београд, "Два у један" Реја Кунија, у режији Петра Јовановића и извођењу Народног позоришта Суботица. Посљедња такмичарска представа је "Хипноза једне љубави" по тексту и у режији Душана Ковачевића, којом се Звездара театар још једном представља на 46. Данима комедије.

Јагодинској публици поклониће се и глумци Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, чија ће представа "Цијело тијело, ту ме боли" бити изведена на затварању фестивала, у част награђених.

Награда Златни ћуран доајену Власти Велисављевићу

Осим бројних представа Културног центра и Градског позоришта Јагодина, које ће бити изведене у пратећем програму, 27. марта биће уприличено вече посвећено глумцу Власти Велисављевићу, овогодишњем лауреату награде Златни ћуран за животно дјело. Своје вече на фестивалу имаће и глумица Даница Максимовић, а биће представљена и монографија "Фестивал позоришних праизведби".

Извор: Вечерње новости