latinica  ћирилица
20/03/2017 |  20:25 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Судија у рату и миру"

У Београду је вечерас представљена књига "Судија у рату и миру", аутора познатог истражног судије из Приштине Данице Маринковић, а садржи свједочанства о догађајима у Рачку, Клечки, те другим збивањима на Косову и Метохији, које је Маринковићева истраживала.
Даница Маринковић (Фото ИЦФЈ) -
Даница Маринковић (Фото ИЦФЈ)

Маринковићева је рекла да је било тешко бити судија у рату, али да је било тешко бити и судија у миру, јер је радила на тешким кривичним предметима у вези са кривичним дјелом тероризам на Косову и Метохији.

Она је навела да су теористи двије деценије уназад смишљено радили и предузимали акције, како би извршили голготу над српским народом на Косову и Метохији.

"Почели су са својом идејом за независно Косово прво политичким путем, разним демонстрацијама, штрајковима, насилном куповином српских имања. Имали смо случајеве где су нападали и убијали Србе, или на њиви или у школском дворишту, а та убиства никада нису разоткривена", испричала је Маринковићева.

Она је додала да је све то заташкавано, те да су на крају, "када више нису могли да издрже тај начин", кренули са нападима на припаднике полиције, војске и цивиле.

"Ми смо се још деведесетих година суочили са тероризмом, класични пример тероризма који се дешавао на Косову и Метохији", истакла је Маринковићева.

Она је додала да је било ситуација када је гледала да терориости из засједе пуцају на полицијско возило, те да је, иако јој је то тешко падало, морала да истраје, све забиљежи и запише у књигу.

"Све увиђаје које сам извршила, ја сам унела у књигу. Књига је намењена свим читаоцима који би хтели да је прочитају. Пре свега, посветила сам је Србима са Косова и Метохије, где год да су, јер истина о Косову и Метохији треба да изађе на видело", казала је Маринковићева.

Некадашњи амбасадор Југославије и министар спољних послова Србије Владислав Јовановић рекао је за Маринковићеву да је "хероина нашег времена у области правосуђа на простору Косова и Метохије" и једина жена у области правосуђа, која се у српском народу храбро издигла у критичном тренутку за земљу, излажући себе мецима, ради утврђивања истине.

"Она је то чинила својим знањем, које је неспорно, али и непристрасно и својом истинољубивошћу. Као врхунски правник није дозвољавала да је страсти одведу у страну, него се објективно понашала као судија, утврђујући истину", рекао је Јовановић.

Бивши министар правде у Влади Србије Никола Селаковић истакао је да је аутор књиге уствари "свједок историје", те да је књига истражног судије у Приштини, јако свједочанство о прошлом времену.

"Не само о времену агресије НАТО-а на СР Југославију, не само о времену деведесетих, већ подсећа на догађаје од пре три и по деценије, период осамдесетих година. Подсећа на времена у којима су корени проблема који ми и данас проживљавамо бавећи се највећим политичким питањем српске нововековне државе, а то је питање Косова и Метохије", рекао је Селаковић.

Академик и историчар, инострани члан САНУ и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова навела је да је данашњи дан празник свих родољуба, јер књига Данице Маринковић има велики историјски значај.

"Писана је као сведочанство, а већ је постала историјски извор. Надам се да ће будуће генерације светских историчара проучавајући ове успомене и сведочења, поправити своје мишљење о догађајима и улози Срба и о ономе што се десило на Балкану", казала је Гускова.

Књига "Судија у рату и миру", која је вечерас представљена у "Руском дому" у Београду, према ријечима организатора Покрета за Косово и Метохију, одгонета узроке и последице, али и "перфидну методологију" отимања јужне српске покрајине.

Извор: СРНА