latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:45 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Наставак аранжмана са ММФ-ом условљен повећањем акциза на гориво (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ у сриједу 22. марта разматраће измјене Закона о акцизама БиХ.

Одлука о повећању акциза на нафту, нафтне деривате и лож уље, резултат је договора Фискалног савјета БиХ, због којег су незадовољни превозници и возачи.

Гориво у БиХ, од првог априла, према најавама биће скупље за минимално 15 пфенига по литру. Ланчано би могли поскупјети и многи други производи и услуге.

- Комора преко својих Удружења превозника путничког и теретног саобраћаја не подржава никакво повећање акциза на горива јер ће то повећати трошкове пословања и производа из БиХ, поручио је Бојан Бојић из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Најаву новог поскупљења горива условиле су међународне финансијске институције, првенствено ММФ. Наставак аранжамана са том институцијом са нестрпљењем очекују сви нивои власти у БиХ.

- Ништа не морамо да испунимо, на столу је захтјев ММФ-а, нема новог аранжамана са ММФ-ом без закона о акцизама, нема 750 милиона КМ даље подршке од Свјетске банке, поручио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економски односа БиХ.

Повећање цијене горива негативно ће утицати на прољетну сјетву у Републици Српској, кажу у ресорном министарству.

- Сада регрес за дизел гориво у цијени учествује са 36,5% значи толико је олакшица произвођачима, ако се буду увеле акцизе као што је најављено онда ће то учешће бити 33.3%, истакао је Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске 

Средства добијена поскупљењем горива требало би да иду за изградњу путне инфраструктуре у омјеру: 10 пфенига за ауто-путеве , а 5 за магистралне и остале путеве. Усвајање измјена и допуна Закона о акцизама орочено је до 24. марта. Међутим, с обзиром на политичку кризу и неку врсту блокаде ПС БиХ неизвјесно је када ће се то десити, а до тада цијена горива неће се мијењати.