latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:42 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ без страних судија од 2018? (ВИДЕО)

Стране судије требало би да напусте фотеље Уставног суда БиХ сљедеће године. Тако стоји у Стратегији за реформу сектора правде у БиХ. Да ли ће стратегија бити и испуњена, а закон коначно донесен, као и увијек, зависи од политике из Сарајева, која иницијативу Милорада Додика и Драгана Човића о новом закону о Уставном суду, није поздравила.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд би, према плановима које бх. ниво прави, коначно требало да буде уређен законом. Акциони план за спровођење Стратегије за реформу правосуђа усвојен је прошле седмице у Савјету министара, а то значи да је 2018. година рок за одлазак страних судија из БиХ. Ипак, шта је тачно било на сједници Савјета министара, српски министри нису сигурни.

Министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић каже да за тако нешто не зна.

- То је материја Министарства правде. То питање је усаглашено с ентитетским министарствима, сада се ради само о акционом плану, не о Стратегији - каже Шаровић.

Највећи кочничар доношења закона о Уставном суду БиХ и одузимању мандата страним судијама - СДА мијења причу, макар у начелу. Кажу, неопходно је постићи политички договор. Да ли ће га поново баш они онемогућавати, нису рекли.

Потпредсједник СДА Сафет Софтић каже да "нису одушевљни чињеницом да је у Дејтонском споразуму направљена таква структура Уставног суда".

-  Нисмо ми неко ко својој земљи мисли на такав начин да јој требају страни суци, али Дејтон је тако избалансиран, тако направљен, да постоји низ ствари које су узрочно-посљедично везане - каже Софтић.

У Републици Српској су јасни – мора се донијети закон по коме ће функционисати Уставни суд.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић наводи да је најбитније питање да је БиХ као држава способна за демократију и све друге изазове и да може међу својим грађанима имати и судије Уставног суда.

Као и о свему другом у БиХ, и о овом питању неће одлучивати струка, него политика. То потврђују и у Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија каже да ће БиХ као суверена земља бити најсрећнија кад стране судије оду.

Да ли је и овај акциони план усвојен само форме ради, знаће се за годину дана. До тада ћемо и даље бити земља правосудног апсурда, гдје највиши судски орган ради незаконито.