latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:51 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Ко су изабрани представници у мјесним заједницама? (ВИДЕО)

Према првим прелиминарним резултатима избора за чланове савјета мјесних заједница, СНСД је убједљиви побједник на подручју Бањалуке и Требиња. Од укупног броја позиција у бањалучким мјесним заједницама, СНСД има 80 % мјеста.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Глас за избор чланова савјета мјесних заједница на подручју Бањалуке дало је више од 22 хиљаде грађана, први су незванични резултати. У ГИК још сабирају гласове, јер има неправилности које би се могле одразити на резултат.

- На два бирачка мјеста, а то су Обилићево 2 и Лазарево 2, учињени су пропусти. Поново ће се пребројати гласови, а то ће урадити комисија коју именује ГИК. А за сада су објављени прелиминартни и некомплетни резултати, истакла је Нада Батинар, предсједница ГИК Бањалука.

А према подацима СНСД-ових посматрача са терена, ова странка остварила је добар резултат, чак бољи него на локалним изборима прошле године, каже градоначленик Игор Радојичић. Узимајући у обзир чињеницу да у овим изборима није било кампање, резултати су задовољавајући.

- У 46 од 57 мјесних заједница СНСД има сам апсолутну већину и у још неколико с коалиционим партнерима. У свим МЗ у којима има наших коалиционих партнера, ДНС, Уједињена Српска, СП имаћемо стабилне савете мјесних заједница. Мени је важно као градоначелнику, ово је важан тест и пресјек након локалних избора, поручио је Радојичић.

У изборној јединици Обилићево 1 грађани су повјерење указали Синиши Бабићу (СНСД). Каже да ће настојати да овом насељу обезбиједи статус урбане зоне. Има и приоритете.

- Имамо случај приступног пута Степе Степановића и Улице царице Милице. То је једно велико насеље од 240 станова, где је ружан приступ, каже Бабић.

ГИК сабира гласове и у Требињу, али према првим резултатима, стање је исто као и у Бањалуци. Избори су на југу Српске одржавани два дана.

- Бирали су се чланови за осам мјесних заједница у граду и 10 у сеоским срединама. У свих 18 су изабрани представници, од 5 до 9 чланова Савјета, колико их највише има, то је на примјер у Горици, истиче Жељка Ружић, предсједница ГИК Требиње

Од њих Требињци очекују хитна реаговања .

Резултати гласања у свих 49 приједорских мјесних заједница већ су познати. Излазност од 13, 98% је веома добра, кажу у ГИК, а у руралним подручјима гласало је више од 50% грађана.

- Највећи резултат остварио је ДНС, од 307 позиција освојио је 150. Иза њега је СНСД с 26, СДА са 25, група грађана 25 и СДС са 10 позиција, напомиње Жељко Шкондрић, предсједник ГИК Приједор.

Излазност је могла да буде и већа, кажу Приједорчани.

По објави потврђених резултата, кандидати имају рок од 24 сата да уложе приговор. Градска изборна комисија нада се да ће све бити познато до краја ове недјеље.