X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:09 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Човић: Имамо озбиљну кризу функционисања власти

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић изјавио је данас у Мостару да је актуелна политичка ситуација у БиХ забрињавајућа и да је на сцени озбиљна криза власти.
Мостар - састанак ХНС - Фото: СРНА
Мостар - састанак ХНСФото: СРНА

- Имамо озбиљну кризу функционисања власти. Како изаћи из тога, питање је за оне који представљају власт у БиХ. Ја сам више пута рекао да партнерство на државном нивоу имамо од тачке до тачке дневног реда, како је чији интерес - истакао је он.

Човић, који је предсједник ХДЗ-а БиХ и хрватски члан Предсједништва БиХ, навео је, да је тешко дефинисати ко је власт, а ко је опозиција.

- Имате на нивоу извршне власти у ФБиХ оне који су изашли из власти, а задржали одређене функције. И то је нешто што је проблем - додао је Човић.

Он је навео да је на данашњој сједници Предсједништва ХНС-а оцијењено да је актуелна политичка ситуација доста забрињавајућа.

- Са позиције представника ХНС-а који дјелују кроз различите институције у БиХ, треба дјеловати како би се спасио пројекат БиХ на њеном евроатлантском путу и избјегао застој који може услиједити -рекао је Човић.

Према његовим ријечима, треба тражити рјешења која ће пробудити односе у БиХ и активности које су већ постављене као задатак. Додао је су то стабилност БиХ, јачање социјалних и економских потенцијала и јачање европског пута.

Човић је најавио да ће се до краја априла мноштво питања која се гурају под тепих наћи у парламентарној процедури преко клубова хрватских странака и на федералном нивоу и на нивоу БиХ. Нагласио је да ће се радити на измјенама изборног законодавства, како би се идуће године могли одржати избори.

Према његовим ријечима, ХНС је дао подршку хрватској шесторци у Хагу. Хашки је суд шесторицу Хрвата из БиХ бивших високих званичника Хрватске заједнице Херцег-Босне и ХВО-а у мају 2013. неправоснажно осудио на казне од 10 до 25 година затвора због злочина над Бошњацима 1993. године.

Извор: СРНА