latinica  ћирилица
20/03/2017 |  16:25 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Хрватска- опстанак "Агрокора" спас за прехрамбену индустрију

Представници пет највећих хрватских произвођача прехрамбених производа, великих добављача концерна "Агрокор", закључили су данас да треба одржати стабилност свих компанија, како би наставили пословање и задржали своје позиције на тржишту Хрватске.
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

Предсједник управе "Краша" Дамир Булић изјавио је након састанка, на којем су били и представници "Подравке", "Виндије", "Дуката" и "Франка", да ће активности уочи сусрета представника Владе Хрватске и "Агрокора" бити координисане.

"Разговараће се и наредних дана. Већ сутра слиједи још један састанак, о чему ће јавност бити информисана", рекао је Булић, преносе хрватски медији.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је новинарима да ће данас или сутра потпредсједник Владе задужен за привреду Мартина Далић разговарати са добављачима "Агрокора".

"Тражимо рјешење, наравно, желимо и надамо се да оно неће негативно утицати на стабилност хрватског привредног и финансијског система", нагласио је Пленковић.

Први замјеник директора руске Сбербанке Максим Полетаев раније је изјавио да ова банка, као највећи повјерилац "Агрокора", не жели да преузме ту компанију.

Полетаев је додао да се још не може процијенити колико је додатног новца потребно уложити, али вјерује да се износ може знатно умањити након разговора са главним добављачима.

"Ангажовали су стручњаке који ће утврдити зашто се компанија са стабилним пословањем суочила са кризом ликвидности. Након што се главна криза ријеши, Сбербанка ће размислити о могућностима дугорочног реструктурисања дуга `Агрокора`", нагласио је Полетаев.

Из "Агрокора", у власништву Ивице Тодорића, у недјељу је поручено да опстанак концерна, који је у великим финансијским потешкоћама, није угрожен и да менаџмент заједно са кључним инвеститорима, ради на новом пословном моделу.

Њиме ће, наводе у "Агрокору", бити заштићени интереси свих учесника, водећи првенствено рачуна о запосленим радницима и њиховим радним мјестима, те добављачима и партнерима.

Извор: СРНА