latinica  ћирилица
20/03/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Шаровић: Ускоро ослобађање привредника плаћања царине на увоз опреме

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да би привредници из БиХ у априлу или мају требало да буду ослобођени плаћања царинских дажбина на увоз опреме за инвестирање, модернизацију и нова улагања у производене погоне опреме која се не производи у БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Након састанка у Сарајеву са директором Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миром Џакулом и потпредсједником Спољнотрговинске коморе БиХ Бруном Бојићем, Шаровић је рекао да би привредницима требало да буде омогућено и да прилажу властиту трасирану бјанко мјеницу, умјесто банковних гаранција, које су их коштале око 10 милиона КМ на годишњем нивоу.

Он је навео да би привредници ове бенефите требало да користе након што ове акте прво усвоји Управни одбор УИО, а затим и Савјет министара БиХ, што би требало да буде најкасније за два мјесеца.

"Захтјев привредника у БиХ и коморског система је да се у вези банковних гаранција које сада плаћају на увозну опрему, машине које нису њихово власништво, калупе и друго, умјесто банковних гаранција, које односе велики новац нашим компанијама, приложи властита трасирана бјанко мјеница, што ће омогућити уштеде привредницима", појаснио је Шаровић.

Он је додао да је овај захтјев привредника наишао на размијевање у УИО, што је суштина данашњег састанка и договора, те додао да је Управа упутила у процедуру документ који ће омогућити привредницима уштеде, како би они, кроз одређене послове на опреми која није њихова, могли да буду конкуретни у односу на окружење.

"За инвестиције за опремање производних погона, њихову модернизацију, опрему која се не производи у БиХ, Закон о царинској политици омогућава увоз у БиХ без плаћања царинских дажбина", рекао је Шаровић.

Да би се то могло спровести, каже Шаровић, неопходно је донијети проведбени акт, а у тој процедури учествује УИО, односно њен управни одбор, који даје приједлог, а Савјет министара доноси конкретну одлуку.

Директор УИО БиХ Миро Џакула рекао је да је Управа партнер са царинским и пореским обвезницима, те да је у том сегменту дужност свих у БиХ да омогуће привредницима да послују транспаретно и ефикасно како би се могли борити са конкуренцијом.

Он је рекао да је важно да је данас разговарано о предузетим активностима када је у питању трасирана мјеница као средство осигурања плаћања за увоз калупа и других машина, те додао да је већ упућен акт УО УИО за који, како каже, чланови овог одбора имају разумијевање.

Џакула је изразио наду да ће на некој од наредних сједница УО УИО овај акт бити усвојен, а касније и потврђен на сједници Савјета министара.

"Исто то смо направили и за `лон послове`, када је у питању бјанко трасирана мјеница којом се може обављати увоз без плаћања царинских такси", истакао је Џакула.

Он је указао да УИО мора прије свега да брине о буџету БиХ, јер се из Управе финансирају сви буџети у БиХ, односно мора да се води рачуна о законској регулативи и ономе што је прописано Законом о царинској политици БиХ, који је усклађен са ЕУ.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да ово пуно значи за привреднике у БиХ, јер ће се увођењем мјеница растеретити њихово пословање, односно имаће могућност да запосле нове радике.

"Ове акте потребно је што боље издефинисати како би се спријечила било каква злоупотреба која би довела до тога да се наруши учинковитост овог законодавног оквира", рекао је Бојић.

Извор: Срна