latinica  ћирилица
20/03/2017 |  14:01 | Аутор: РТРС

"Пандора два": Садиковићев предмет издвојен из оптужнице против Чаушевића

Тужилаштво БиХ издвојило је предмет Анеса Садиковића из оптужнице против бившег директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемала Чаушевића, потврђено је Срни у овој правосудној институцији.
СИПА: Акција "Пандора" - Фото: klix.ba
СИПА: Акција "Пандора"Фото: klix.ba

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је, у односу на Садиковића, одвојен предмет и да је упућена нова оптужница Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу у случају "Пандора два" у којој се оптужени терете за финансијске злоупотребе од 1,7 милиона КМ, док је буџет БиХ оштећен за вишемилионски износ.

Бившег директора УИО БиХ Кемала Чаушевића оптужница терети за кривична дјела злоупотреба службеног положаја, прање новца и примање дара и других облика користи.

Чаушевић се терети да је новац прибављен чињењем кривичних дјела, без кредитног задужења, стављао у легалне токове куповином већег броја скупоцјених некретнина и земљишта у Сарајеву и околини вриједних око 1,2 милиона КМ. Некретнине су блокиране на захтјев Тужилаштва које је Суду БиХ упутило приједлог за одузимање имовине стечене извршењем кривичних дјела.

Оптужница га терети и да је злоупотријебио службени положај у предузећима која су учествовала у процедури јавне набавке за услуге штампања контролних маркица на вриједносном папиру за потребе УИО БиХ, те омогућио незакониту уплату око 200.000 КМ због наводне штете настале у конкурентском поступку, иако стварне штете није било.

Осим Чаушевића, оптужен је и Сединет Карић за кривична дјела давање дара и других облика користи, а за иста кривична дјела у оптужници се теретио и Анес Садиковић чији је предмет издвојен.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем око 50 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 100 доказних материјала.

У оптужници, која је поднесена против Чаушевића, Карића и Садиковића наводи се да се Чаушевић терети да је као директор УИО БиХ током 2007. године ступио у контакт са увозницима великих количина текстила из Турске, Кине и Мађарске у БиХ Анесом Садиковићем и Сединетом Карићем који су власници више предузећа која се баве увозом.

Обећао им је повлаштен статус приликом увоза за њихова предузећа у виду смањених износа за царињење, избјегавања детаљних прегледа и признавања фактура за које је знао да су на њима нетачни подаци, тражећи да му Садиковић и Карић као противуслугу дају 1.000 КМ по камиону увезене робе, на шта су они пристали и давали му новац на различитим локацијама у Сарајеву и Бањалуци.

Садиковић и Карић су Чаушевићу од 2007. до 2011. године за увоз више од 1.700 камионских испорука текстила дали 1,72 милиона КМ, и то Садиковић око 1,2 милиона, а Карић око пола милиона КМ.

Извор: СРНА