latinica  ћирилица
20/03/2017 |  12:41 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Мирјaнић и Томаш о пројектима у прњаворској општини (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић боравио је данас у Прњавору гдје се састао са начелником општине Дарком Томашем.
Стево Мирјанић и Дарко Томаш - Фото: РТРС
Стево Мирјанић и Дарко ТомашФото: РТРС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас у Прњавору да та општина располаже са 3.000 хектара државног земљишта, од чега је 650 хектара већ ангажовано кроз концесије, 240 хектара за производњу хране за потребе ергеле "Вучијак", док је остали дио овог земљишта под судским спором.

"С обзиром на то да је једна судска пресуда у вези са спорним земљиштем приведена крају створени су услови да Министарство заједно са локалном самоуправом, Правобранилаштвом и Геодетском управом нађе начин да 2.040 хектара земљишта буде ангажовано за потребе произвођача са подручја Прњавора, било да је ријеч о закупу, што је ингеренција општине, или да се уступи једном броју правних лица, што је ингеренција Владе Српске, односно Министарства пољопривреде", навео је Мирјанић.

Он је најавио да ће у четвртак, 23. марта, у сједишту Министарства бити одржан нови састанак са руководством општине Прњавор да би били прецизирани даљи поступци о овом питању.

Мирјанић је данас са начелником општине Прњавор Дарком Томашем разговарао о питањима државног земљишта, ергеле "Вучијак" и санацији корита ријека и језера Дренова, као и другим питањима из надлежности овог министарства.

Када је ријеч о ревитализацији ергеле "Вучијак", Мирјанић наводи да се прво мора засновати производња сточне хране на расположивих 240 хектара, средства од гранта за ову годину од 300.000 КМ усмјерити у исплату плата, за обезбјеђење сточне хране и лијекова за животиње.

"Дио имовине коју ергела не користи треба продати, а та средства усмјерити у санацију објеката и других садржаја непоходних за егзистирање ергеле", прецизирао је Мирјанић.

Он каже да ће у наредном периоду покушати да се пронађе додатних 100.000 КМ које би биле усмјерена за санацију смјештаја и ограђивање простора гдје ће боравити животиње, као и друге садржаје од интереса за ергелу.

Када је ријеч о водопривреди на састанку је разговарано о санацији корита ријека Укрина, Вијака и Лишња, те језера Дренова.

"Осим до сада уложених око 400.000 КМ за санацију хидромелиорационих тачака на подручју општине, изазваних поплавама, у току је пројектовање, а надам се и у току ове године почетак извођења два пројекта. Један је уређења корита Укрине и Вијаке у шта ће бити уложено око милион КМ, и други пројекат вриједан око 1,3 милиона КМ на уређењу и чишћењу језара Дренова", најавио је Мирјанић.

Он је навео да је разговарано и о проблемима које изазивају водотокови у дијелу гдје се изводе радови на изградњи ауто-пута.

"Сљедеће седмице једна екипа стручњака биће ангажована да процијени ситуацију на терену и да мишљење како ријешити проблеме који се у том дијелу јављају", рекао је Мирјанић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да би пројекат санације корита ријека Лишње и Укрине требало да буде завршен до половине маја, након чега ће се ући и у реализацију.

Томаш је истакао да је локална заједница спремна да цјелокупан приход од водних накнада од око 130.000 КМ уложи у санацију корита ријеке Лишње, али и да у коначном рјешавању овог проблема очекује помоћ "Ауто-путева", у дијелу који се налази у зони градње ауто-пута.

"Увјерен сам да ће већи дио радова на овом пројекту бити изведен у овој години. Пројекат санације језера Дренова требало би да буде готов до краја августа, након чега ће услиједити избор извођача радова и реализација пројекта", рекао је Томаш.

Он је истакао да ће приоритет у наредном периоду бити уклањање свих објеката ергеле "Вучијак" који не служе намјени и изналажење средстава за санацију објеката ергеле који су у функцији.

Томаш каже да је са министром Мирјанићем разговарано и о конкретним проблемима са којима се суочавају пољопривредници са подручја ове општине.