latinica  ћирилица
20/03/2017 |  12:18 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Окончана набавка пасошких књижица, наставља се редовно издавање пасоша

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) потписала је данас уговор са компанијом "Милбауер" о набавци пасошких књижица.
Пасоши БиХ - Фото: РТРС
Пасоши БиХФото: РТРС

Овим је дефинитивно окончан поступак набавке и сада је сигурно да ће се континуитет издавања пасоша нормално наставити и након 21. марта, до када је на снази садашњи оквирни споразум.

У преговарачком поступку, који је 20. фебруара почео позивом за достављање захтјева за учешће у набавци пасошких књижица, учествовале су компаније “Гемалто" из Француске, УАБ “Гарсу пасаулис“ из Литваније и “Милбауер“ из Бањалуке.

Након што је француска компанија “Гемалто“ одустала од жалбе, коју је првобитно уложила у овом поступку, извршена је оцјена благовремено достављених захтјева за учешће и утврђено да друге двије компаније испуњавају услове за наставак поступка.

Литванска фирма је у даљњем току поступка одустала од учешћа јер није могла да испуни техничко-технолошке услове па су преговори проведени са компанијом “Милбауер“ која је и изабрана као најповољнији понуђач.

Предмет уговора који је данас потписан између ИДДЕЕА-е и ове компаније је израда и испорука маскимално 550.000 комада пасошких књижица. Трајање уговора је 12 мјесеци, а вриједност за наведену количину пасошких књижица износи 10.997.415,00 КМ с ПДВ-ом, с тим да ће добављачу бити плаћена само количина пасоша која буде израђена, што зависи од броја поднесених захтјева код надлежних органа.

Из ИДЕЕА-е наглашавају да је окончањем овог поступка набавке ријешена ишемјесечна неизвјесност око осигуравања пасошких књижица за грађане Босне и Херцеговине и осигуран наставак континуитета издавања пасоша након истека трогодишњег оквирног споразума са садашњим добављачем.

"Прекид у издавању пасоша угрозио би основно право грађана на слободу кретања, било би нарушено повјерење у документе Босне и Херцеговине и евентуално у питање доведено одржавање безвизног режима, а материјална штета коју би претрпјели грађани и државни буџет била би огромна", наводи се у саопштењу.