latinica  ћирилица
20/03/2017 |  10:41 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Тужилаштво запримило пријаве НДП-а против Софтића и Изетбеговића

Тужилаштво БиХ запримило је кривичне пријаве које је поднио НДП против самозваног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића због основане сумње да су починили кривична дјела реализацијом покушаја да поднесу захтјев за ревизију пресуде из спора између БиХ и СР Југославије, који је окончан 2007. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из НДП-а, који је кривичну пријаву поднио 13. марта, саопштено је да правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Софтић својим радњама, без одговарајућег институционалног овлашћења, пред Међународним судом правде у Хагу починио кривично дјело лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње Кривичног закона Федерације БиХ.

У саопштењу се наводи да правни тим који се бавио израдом тужбе, такође, сматра да постоји основ за сумњу да је Изетбеговић својим радњама у вези са дјеловањем Софтића, без одговарајућег институционалног овлашћења, починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја Кривичног законика БиХ.

У НДП-у сматрају да ово питање, од када је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега су се опредијелили да цијела ова ситуација буде ријешена пред правосудним органима БиХ правним средствима , а не политичким.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднио Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ.

Предсједник Међународног суда правде службено је објавио да је Софтић још у мају 2016. године званично обавијештен да он више нема статус агента БиХ и да је за покретање ревизије потребна нова одлука Предсједништва БиХ.

Извор: СРНА