X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Хан: Будућност Балкана је у ЕУ

Европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан оцијенио је да је ситуација на западном Балкану и даље крхка и да је трајно рјешење могуће само у међународним оквирима, односно унутар ЕУ, а за Србију, у којој је велики број грађана "емоционално везан за Русију" истиче да је стратешки циљ чланство у Унији.
Јоханес Хан (фото: www.euobserver.com) -
Јоханес Хан (фото: www.euobserver.com)

"Ми се, међутим, не фиксирамо на датуме приступа. Говоримо о приступном процесу, а којом брзином земље напредују зависи од њих самих", поручио је Хан у изјави бечком дневнику “Курир“.

Што се отпора даљем пријему земаља у ЕУ тиче, Хан наглашава да је већина становништва држава чланица уздржана, због чега је важно те људе увјерити да нова чланица не представља терет или проблем, већ добитак.

Земље које желе да приступе, према његовим ријечима, морају да испуне предуслове, правни систем мора функционисати, морају бити много атрактивније као мјесто за инвестиције.

Привреде држава морају, приликом будућих пријема, бити кључни фактор.

"Због тога смо предложили заједничко тржиште за регион западног Балкана, са слободним протоком роба и услуга, заједничким признавање сертификата. То би се могло релативно лако спровести, без да се мијењају уговори, и био би први корак у европско заједничко тржиште. Могло би се створити до 80.000 укидањем формалних препрека“, уверен је Хан.

Он је констатовао руски утицај у региону, посебно када је ријеч о геостратешком развоју.

С тим у вези је поменуо приступање Црне Горе НАТО, што не наилази на добар пријем у Русији.

"Покушавају стварати одређене проблеме, али то неће имати дуготрајне посљедице, јер 70 одсто инвестиција у регион долази из ЕУ и биће их још. Можда су у Србији бројни грађани емотивно ближи Русији, али стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ и будућност региона је у Унији“, подвлачи Хан.

Што се Турске, њених пријетњи и провокација тиче, он истиче да промјена Устава, ако буде прихваћена од становништва, значи даље уназађење демократије.

"Оно што је важније је примјена. Начин примјене ће одлучити о томе како ће бити коначна оцјена од стране ЕУ", указује он.

Хан даље каже да не може да се пожали ка поштовање споразума о избјеглицама, али упозорава да реторика засјењује дневни рад.

"Препоручујем нашим турским партнерима да под хитно спроведу “вербално разоружање“. Нећемо моћи трајно радити ако стално долазе пријетње и неприхватљиве увреде из Турске, као што су поређења са нацистима“, нагласио је он.

Извор: Независне новине, Танјуг