latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:15 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја тестирала ракетни мотор, Америка упозорила на војну операцију

Најновије тестирање ракетног мотора у Сјеверној Кореји показало је "значајан напредак" програма развоја пројектила, објавио је службени Сеул.

Ракетни мотор "успјешно" је тестиран, извијестили су државни медији, а тест је очигледно темпиран како би се временски подударио с посјетом америчког државног тајника Рекса Тилерсона Азији, напомиње агенција АФП.

Тестирање ракетног мотора надовезало се на низ сличних потеза Пјонгјанга у посљедње вријеме, укључујући испаљивање четири пројектила у источном дијелу земље, које је приказано као вјежба напада на америчке војне базе у Јапану.

"Сматра се да је најновији тест показао значајан напредак у функционирању мотора", казао је новинарима портпарол јужнокорејског министарства одбране.

"Потребне су ипак додатне анализе стварне пропулзивне снаге и могуће примјене", додао је Ли Јин-Ву.

Прошли је пут Сјеверна Кореја на копну тестирала ракетни мотор, који се може употријебити и у пројектилима, у септембру прошле године, такође у присутности највишег политичког функционера у земљи.

Најновији тест изведен је на крају посјета шефа америчке дипломатије Токију, Сеулу и Пекингу, током којег је изјавио да ће Вашингтон напустити "неуспјели" приступ "стратешког стрпљења" према Пјонгјангу.

Тилерсон је у Сеулу такође упозорио да је могућа америчка војна акција против Пјонгјанга, што је у оштрој супротности с кинеским инсистирањем на дипломатском и заштитничком приступу сусједу.

Осиромашена и изолована Сјеверна Кореја тврди да јој је нуклеарно и ракетно оружје потребно за самоодбрану од "непријатељских снага", укључујући САД и његовог савезника Јужну Кореју.

Од 2006. године провели су пет нуклеарних тестова и лансирали низ пројектила у склопу настојања да развију оружје које би досегнуло америчку територију.

Извор: Аваз