latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:10 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Република: ЕУ страхује од терориста који долазе преко Балкана

Полиције и службе безбједности земаља Европске уније су стављене у стање максималне узбуне због пријетње нових терористичких напада исламских екстремиста који због пораза напуштају Исламску државу у Сирији и Ираку и настоје да "нарочито преко балканских путева" допру до западне Европе са задатком да врше атентате, пише италијански лист Република.
Брисел - полиција - Фото: getty
Брисел - полицијаФото: getty

Лист наводи да је "Европска унија блиндирала своје границе" нарочито пошто је на аеродрому у Паризу убијен исламски терориста који је покушао да убије војнике, полицајце и путнике.

Република подвлачи да су све безбједносне снаге ЕУ у стању највеће предострожности, укључујући посебно Италију која се спрема да 25. марта дочека шефове држава или влада ЕУ који се у Риму састају да би обиљежили 60. годишњицу оснивања Уније.

Због губитка територија, тешких војних пораза и њихових упоришта у Раки и Мосулу пред падом, вође Исламске државе шаљу своје саборце у Западну Европу да би "ударили на Европу изнутра као змија репом", наводи римски дневник и указује на то да тзв. Калифат Исламске државе шири пропаганду преко интернета с поруком џихадистима: "морате сејати смрт на Западу, убијајте свуд где их нађете".

Република се позива на обавјештајне изворе и каже да је "све више знакова да разбијени дијелови екстремиста из Ирака и Сирије настоје да се врата у Европу, крећући се нарочито дуж балканских путева где могу да рачунају на старе и нове подршке".

"Они себе сматрају сљедбеницима Хиџре, светог одласка Мухамеда из Меке у Медину 622-године, који му је омогућио да побјегне од непријатеља и поново окупи своје људе", наводи се у извјештају италијанског дневника.

И, како се додаје, "то су борци који не сматрају да су доживјели пораз и верују у вјерски задатак без зазора, а ријеч је о ратницима прекаљеним у мјесецима рата и спремним на све".

Република додаје да озбиљну бригу и страх задаје и чињеница да су порази Исламске државе дали нову снагу конкурентској исламистичкој мрежи Ал Каида, чији борци сад све жешће дјелују у Сирији и Либији, а буде се и скривене ћелије Ал Каиде у Европи.

Анализе обавјештајних и безбједносних служби показују, закључује римски лист, да екстремисти камиказе не презају да, ако немају ватреног оружја, посегну за ножевима, аутомобилима, камионима с ужасним јединим циљем да убијају.

Извор: РТС, Бета