latinica  ћирилица
19/03/2017 |  16:03 ⇒ 20/03/2017 | 13:54 | Аутор: РТРС

Одгођена сједница Дома народа ПС БиХ (ВИДЕО)

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, која је требало да буде одржана данас у Сарајеву, одгођена је због недостатка кворума.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак изјавио је новинарима да су три делегата из из реда српског народа потврдила секретару Дома да неће доћи и да према томе не постоје услови за одржавање сједнице.

"Они су само рекли да неће доћи не образлажући детаљније разлоге", навео је Чолак.

Он је рекао да ће накнадно бити заказана нова сједница.

Чолак је раније данас рекао новинарима да је његов замјеник Огњен Тадић информисао чланове Колегијума Дома народа да су га делегати из реда српског народа Небојша Радмановић и Средоје Новић из СНСД-а обавијестили да они и Драгутин Родић из ДНС-а неће доћи на данашњу сједницу.

"Видјећемо да ли је ово само недолазак на ову сједницу или је нешто што може да буде забрињавајуће. Уколико би оваква пракса била настављена било би то забрињавајуће јер би то блокирало рад Дома народа", рекао је Чолак.

Он је појаснио да је кворум за рад Дома народа прописан Пословником Дома и Уставом БиХ и да предвиђа да је потребно да сједници присуствује девет од 15 делегата и то по три из сваког од три конститутивна народа - Срба, Бошњака и Хрвата да би Дом радио и одлучивао.

"Уколико те претпоставке нису испуњене, Дом не може почети рад", истакао је Чолак.

Он је навео да јутрос није одржана ни сједница Уставно-правне комисије Дома народа и још неке сједнице надлежних комисија.

Тадић је јуче изјавио Срни да сједница овог дома неће бити одржана, с обзиром на то да је обавијештен да неће присуствовати три од пет делегата из клуба српског народа.

Он је навео да су га Новић и Радмановић информисали да они и Родић неће доћи на сједницу Дома народа.

Српски делегат у Дому народа Параламентарне Скупштине БиХ Драгутин Родић из ДНС-а, потврдио је јуче за РТРС да неће доћи на сједницу, о чему је Колегијум обавијештен.

То је став СНСД-а и ДНС-а и у складу је са закључцима Народне скупштине Републике Српске, додао је Родић. На сједници се, сасвим извјесно, неће појавити ни СНСД-ови делегати Средоје Новић и Небојша Радмановић, тако да недоласком три српска делегата нема кворума за сједницу.

У Клубу Срба су и делегати СДС-а Огњен Тадић и Дарко Бабаљ. Подсјећамо, због кризе коју је изазвао Бакир Изетбеговић неуставним потезом подношења захтјева за ревизију, посљедњој сједници Представничког дома седмог марта нису присуствовали посланици СНСД, док су СДС-ови присуствовали, али нису гласали.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић сматра да сутра у Сарајеву неће бити одржана сједница овог дома с обзиром на то да је обавијештен да јој неће присуствовати три од пет делегата из клуба српског народа.

Тадић је потврдио за Срну да су га контактирали делагати Средоје Новић и Небојша Радмановић из СНСД-а, те информисали да они и Драгутин Родић сутра неће доћи на сједницу Дома народа.

Према његовим ријечима, уколико Новић, Радмановић и Родић не дођу на сједницу, неће бити кворума, па тако ни сједнице.

Према предложеном дневном реду, делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да сутра у првом читању и по скраћеном поступку разматрају Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

СОФТИЋ: ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ НЕОДРЖАВАЊЕ ДАНАШЊЕ СЈЕДНИЦЕ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић сматра да је забрињавајуће то што данас није одржана сједница овог дома.
Софтић је рекао новинарима да је начин на који су три делегата из реда српског народа изостала са сједнице у најмању руку збуњујући, јер нису најавили одсуство, а нису ни тражили, као делегати у Дому народа, било какво одгађање сједнице.

"Ми, практично, не знамо ни разлоге због којих нису дошли. Изненађује ме начин на који су нас све довели пред свршен чин и што су то урадили без икаквог образложења", навео је Софтић.

Он је додао да ће на наредној сједници бити разговарано о овој теми и да ће се видјети шта су разлози, да ли су политичке природе или се нешто друго догодило.

Додао је да ће у наредних неколико дана сигурно имати и политичка изјашњења у вези са овим што се данас догодило.

Софтић је навео да је могуће разлоге недоласка сазнао из медија, односно да је то због подношења захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

"Клуб Бошњака јутрос је одржао сједницу и у наредном периоду нећемо прихватити никакву врсту ултиматума, нити уцјене за одржавање сједница", рекао је Софтић.

На новинарско питање да ли ће делегати који нису дошли на сједницу бити, на неки начин, санкционисани, Софтић каже да нема пословничке могућности да буду санкционисани за недолазак на једну сједницу.

"На наредној сједници, на наредном Колегијуму, разговараћемо о овој теми и видјећемо шта су разлози за ово, да ли су они политичке природе или има нешто друго што се догодило данас у вези са њиховим недоласком", навео је Софтић, који сматра да постоје неки дубљи политички разлози зашто се ово догађа.

Упитан шта ако потраје ова ситуација, Софтић је одговорио да је то питање за лидере политичких странака које чине парламентарну већину у БиХ.

Извор: РТРС/СРНА