latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:57 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Центар Бијељине постаје градилиште (ВИДЕО)

Центар Бијељине постаје велико градилиште. Коначно је усвојен Регулациони план центра на који су годинама чекали власници приватних парцела, али и градска управа. Све би се требало позитивно одразити на градски буџет.
Регулациони план Бијељина - Фото: РТРС
Регулациони план БијељинаФото: РТРС

Регулационим планом центра града Бијељина обухваћено је око 70 хектара најскупљег грађевинског земљишта. Нове вишеспратнице замијениће приземне породичне куће и оронуле објекте. Стамбено-пословну изградњу пратиће и одговарајућа инфраструктура.

Према ријечима Миладина Ракића, начелника Одјељења за урбанизам и просторно планирање, предвиђенасу два кружна тока која ће, у склопу пројекта ОРИО, бити изграђена ове или наредне године.

Планери кажу да су урадили добар посао како би ускладили и жеље власника парцела и захтјеве струке, али динамику изградње не прате и рокови, што је мањкавост домаће законске регулативе.

- Не могу се натјерати власници земљишта да приводе трајној намјени земљиште које је предвиђено регулационим планом, тако да све док не добијемо такав инструмент имаћемо стање да међу стамбеним објектима имамо старе индивидулане објекте - наводи Стеван Чукић, дипл. просторни планер Дирекције за изградњу града.

Усамљени међу вишеспратницама, али не својом вољом, остаће и власници објеката које штити Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Тако је породица Станковић заточена у привидну привилегију због које су, кажу, само на губитку који се мјери стотинама хиљада КМ.

Мишо Станковић истиче да су потребна средства за улагање за реновирање куће.

А квадрати у центру Бијељине су све више на цијени.

- Не постоји довољно станова, они који долазе у Бијељину не могу наћи стан, а некоме можда није ни јасно с обзиром са је Бијељина толико изграђена - наводи Ракић.

С обзиром да је проблем саобраћајне презасићености центра града већ присутан, неизвјесно је да ли ће планираних пет до шест јавних паркиралишта и гаража бити довољно. Нове тргове и паркове нисмо поменули, јер их и нема у новом Регулационом плану центра Бијељине.