latinica  ћирилица
19/03/2017 |  13:38 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Отворен обновљени Музеј Јована Цвијића

У Београду је данас свечано отворено обновљено здање Музеја Јована Цвијића.
Музеј Јована Цвијића - Фото: ТАНЈУГ
Музеј Јована ЦвијићаФото: ТАНЈУГ

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће грађани у наредном периоду имати могућност да на сајту града гласају за назив галерије, која је отворена у склопу адаптиране зграде. Истакао је да је град обезбиједио новац како би се сачувало и јавности представило и 1.500 предмета од изузетног значаја.

Скупштина Града је финансирала комплетну реконструкцију Музеја, грађевински радови су почели у мају 2015. године, а завршени су прошле године у јуну, након чега су кренули радови на рестаурацији, а укупна вриједност радова је 26,5 милиона динара.

Ово је једна од ријетких кућа која има сачувано зидно сликарство, некада је било седам осликаних просторија, док су данас рестаурацијом сачуване три.

Градоначелник је нагласио да ће град наставити да обнавља све објекте Музеја Града. Од два велика пројекта први је изградња Градске галерије на Косанчићевом вијенцу. До краја године биће сређене све фасаде са декоративним освјетљењем, обновљена калдрма и тротоари и тај дио Београда биће културна цјелина.

Други пројекат је зграда Музеја Града Београда. Мали је навео да се траже пројектанти за главни пројекат и да ће убрзо почети радови.

Музеј Јована Цвијића је отворен 1968. године, а у новом здању урађене су комплетно нове инсталације, даљинско гријање, фасада, изграђен је помоћни објекат у дворишту, као и галерија у подруму зграде.

Извор: Танјуг