latinica  ћирилица
19/03/2017 |  13:19 | Аутор: РТРС

Клинтонови потпаљују Балкан да би срушили Трампа

Постоје двије америчке спољне политике, званична Трампова и незванична - Клинтонова. Тренутно је у офанзиви ова друга, посебно кад је ријеч о Балкану.
Хилари Клинтон (фото: © Sputnik/ Никита Шохов) -
Хилари Клинтон (фото: © Sputnik/ Никита Шохов)

Доналд Трамп јесте побиједио Хилари Клинтон на предсједничким изборима у Америци, али није осујетио њену политику на Балкану. Клинтонови, ако рачунамо и оба мандата Барака Обаме, дуже од двадесет година суверено одлучују о свему што се дешава на овим просторима. Кријући се иза “Клинтон фондације“, овај политички и супружнички пар уз помоћ Џорџа Сороша још “влада Балканом“, пише Спутњик.

Зашто је Клинтоновима битан баш Балкан?

Иза свега се, наравно, првенствено крију новац и бизнис. Трговина оружјем, улагање у инфраструктуру од гасовода, па до аутопутева, рудних богатства. Наравно, нема ни доброг бизниса без политичког аспекта. Балкан је идеалан за оне који желе да држе под контролом Европу, Блиски исток и изблиза “надгледају Русију“. Имајући то у виду, не треба да чуди што се такозвана Хиларина “љубичаста револуција“, првобитно скројена за обарање Трампа, очас посла преселила на наше просторе.

То, како пише Спутњик, није ново, јер је Хиларин план о преуређењу Балкана у неколико наврата, премда стидљиво, изнијет и у њеној предсједничкој кампањи.

С обзиром да су Клинтонови, или боље речено Бил Клинтон и Медлин Олбрајт, фактички прије свих “скројили“ садашњи изглед Балкана, није ни чудо што су себи дали за право и да га преправе.

Наравно, што већа нестабилност у овој регији, то већи страх у Европи. Владавина страхом од сукоба на тлу Европе је у неку руку изум Клинтонове администрације. Пелцер се примио, па се ни Обама ни Меркелова нису усудили да демистификују ову појаву, упркос чињеници да је њемачка обавјештајна служба располагала подацима о такозваним фингираним сукобима на етничкој основи у режији Америке.

Редом гледано, Спутњик наводи да је Косово заиста приватна држава Клинтонових. Они не само да имају тамо новац инвестиран преко разних посредника, већ преко Албаније имају и излаз на море, што за њихове послове даље од овог региона има и те какав значај, посебно за транспорт оружја, намијењен “борцима за демократију“, какви су били нарочито у ОВК, или за хуманитарне акције. Не треба заборавити да се управо једна таква хуманитарна акција под окриљем Клинтонове фондације тренутно истражује у Америци јер се испоставило да се иза свега крије трговина дјецом са Хаитија.

Клинтонови су добрано задужили Косово, али и Косово њих, па није ни чудо што се Приштина у посљедње вријеме одлучује на кораке које раније не би ни помишљала да предузме без става званичне Америке.

Косово – “скровиште“ у срцу Балкана

Клинтонови су, наравно, и овдје умијешали прсте јер им је потребно Косово без било каквог међунардног надзора. “Скровиште“ у срцу Балкана, Европе, како то назива Спутњик, одакле могу да диригују без икакве бојазни цијелим свијетом, па и Америком, оним дијелом који не подржава Трампа.

С друге стране, ту су три године кризе у Македонији, и прије неки дан изречен став званичне Америке да имају доказе да је тамо неки амбасадор САД добио новац да финансира, или боље да кажемо, кроји владу у овој држави. Македонијом “суверено влада“ Џорџ Сорош у спрези са Клинтоновима. Посебно су ангажовани око дијела територије које насељавају Албанци, а у чијем дијелу се налази траса којом ће пролазити такозвани руски гасовод. Отуда и не чуди што им је потребна влада која ће само парафирати већ саставаљене документе на концесије итд.

Хиларина стратегија за “финално рјешење сукоба на Балкану“, није тајна у Америци. Посебно јер су у њој учествовали стручњаци са “Стратфора“ и “Ренд корпорације“. Осовина њеног програма за овај регион је коначно рјешење националних питања Срба, Хрвата и Албанаца. У анализи стања на терену наглашено је да на простору бивше Југославије неће и не може бити дугорочног мира све док три највећа народа дефинитивно не одустану од рата и сукоба као рјешења за националне проблеме.

Предуслов за то јесте праведно рјешење, “симетричан модел“ за Србију који подразумијева да Београду треба дати право на уједињење са Републиком Српском, али под условом да призна Косово, које би се припојило Албанији. Сјевер Косова би имао статус дистрикта као Брчко, које би добило право на широку аутономију и право на специјалне везе са Србијом.

Направила би се првобитна БиХ

Босна и Херцеговина, која је буквално “америчко чедо“ није дала очекиване резлтате, а с обзиром на Клинтонове везе са исламским земљама, не би дошло у обзир да БиХ нестане, већ би се направила првобитна БИХ Алије Изетбеговића, њој би се припојио Санџак, који би имао специјални статус у оквиру БиХ. Хрватски дио Босне би се повезао на исти начин са Хрватском, до тренутка сједињења. Постоји и опција да Бошњаци и Хрвати заједно направе државу, али то није нешто чему је склон Загреб, пише Спутњик.

По овој Хилариној мапи Македонија, са којом не зна нико шта ће, прошла би најгоре. У садашњем облику је за Хилари то “неодржива држава“, а као разлози се наводе непремостиве разлике између Македонаца и Албанаца који чине трећину становништва, као и сукоб са Грчком. Рјешење Клинтонова види да се Македонија по убрзаној процедури убаци прије свега у НАТО, па и ЕУ.

Када се говори о Клинтоновима, не треба заборавити ни Медлин Олбрајт, која је за себе излобирала уносне послове на Балкану, превасходно на Косову. Клинтонови су добили милионе долара у кампањама и донације за “Клинтон фондацију“ од Сороша. “Љубичаста револуција“ Клинтонових има циљ да скрати Трампову владавину уличним протестима и политичким ремећењем у свијету, а с обзиром на однос Америке и Европе - гдје ћеш боље мјесто за “потпаљивање ватре“ од Балкана.

Циљ је дестабилизован Балкан и Европа, што ће поткопати декларисани циљ Трампове администрације да доведе до нове међународне геометрије засноване на економском развоју и сарадњи међу народима, без намјештања, натурања режима и промјена власти у другим држава.

Другим ријечима, уколико дође до дестабилизације која би одвела у оружане сукобе, Трамп би морао да реагује, што би га натјерало да погази своју ријеч и обећање. С обзиром да нема баш много присталица у Европи, лако би могао да буде “намјештен“ у некој перверзној игри Клинтонових, а то би било довољно да му се мандат скрати. Јер тренутно у свијету постоје двије америчке спољне политике: званична Трампова и незванична Клинтонова.

Извор: Спутњик