latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:35 | Аутор: РТРС

Шта су договорили Тилерсон и Си Ђинпинг

Посљедњег дана своје прве посјете Азији амерички државни секретар Рекс Тилерсон састао се у Пекингу са кинеским предсједником Си Ђинпингом са којим се сагласио да ће радити на јачању односа двије земље, који су затегнути због несугласица по питању Сјеверне Кореје и трговине.
Шта су договорили Тилерсон и Си Ђинпинг (фото: © AP Photo/ Thomas Peter) -
Шта су договорили Тилерсон и Си Ђинпинг (фото: © AP Photo/ Thomas Peter)

Састанак двојице званичника уследио је само неколико сати након што је Пјонгјанг извео пробу новог ракетног мотора у станици за лансирање Тонгчангри и у вријеме када су у току преговори о састанку Сија и америчког предсједника Доналда Трампа, примјећује АФП.

“САД се радују првом састанку предсједника Доналда Трампа и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга“, истакао је Тилерсон у разговору са Сијем и поручио да Трамп своју комуникацију са кинеским предсједником сматра веома важном, пренио је АП.

Он је додао да се амерички предсједник радује прилици да посјети Кину у будућности.

Си је Тилерсону пренио да су Трамп и он увјерени да је потребно направити заједничке напоре како би се унаприједила кинеско-америчка сарадња и да вјерују да могу да обезбиједе да однос две земље напредује на “конструктиван начин у новој ери“.

Тилерсон се током посјете Кини састао и са министром спољних послова те земље Ји Вангом, који је оцијенио да је имао “искрене, прагматичне и продуктивне“ разговоре са државним секретаром САД, поручивши да питање Сјеверне Кореје мора да буде ријешено мирно и дипломатским средствима.

Ји је навео да је са Тилерсоном разговарао о Северној Кореји, Тајвану и билатералној трговини, преноси Ројтерс.

Тилерсон је рекао да су америчка и кинеска страна потврдиле одлучност да убиједе Пјонгјанг, који има брзо напредујући нуклеарни програм и програм балистичких ракета, да треба да изабере бољи пут. Амерички државни секретар је казао да се Ји сложио да двије земље треба да раде заједно како би убиједиле Северну Кореју да скрене са садашњег пута.

Током азијске турнеје, Тилерсон је посјетио и Јапан и Јужну Кореју, где је поручио да ће Вашингтон прекинути са “неуспјелим приступом стратешког стрпљења“ са Пјонгјангом и упозорио да је могућа војна акција САД против Северне Кореје.

Извор: Спутњик