latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:18 ⇒ 20/03/2017 | 09:22 | Аутор: РТРС

Избори за чланове савјета МЗ; Бањалучки СНСД прогласио убједљиву побједу (ВИДЕО)

У Бањалуци, Приједору и Требињу данас су одржани избори за чланове савјета мјесних заједница. На подручју града Бањалука избори су одржани у свих 57 мјесних заједница, у Приједору у 49 савјета мјесних заједница града, док ће Требиње изабрати укупно 112 чланова савјета.
Избори Бањалука - Фото: РТРС
Избори БањалукаФото: РТРС

Бањалучки СНСД прогласио је вечерас убједљиву побједу и на овим изборима у Бањалуци.

У Бањалуци се гласало путем отворених листа, поименично за кандидате. За око 1.020 кандидата за чланове савјета мјесних заједница, гласало је око 22.000 Бањалучана.

На више од пола пребројаних бирачких мјеста, имамо негдје и до 90 одсто гласова", рекао је Радојичић вечерас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да СНСД у овом моменту води у Побрђу, Љубачеву, Бронзаном Мајдану, Кочићевом вијенцу, Дракулићу, Паприковцу, Обилићеву један и два, Стратинској, Кмећанима, Чесми, Новој Вароши, Росуљама, Центру два, Борику два, Шимићима, Лаушу један и два, Мишином Хану, Бочцу, Сарачици, Доњим Колима, Колима и Лазареву.

"То је укупно око 154 од око 170 мјеста у савјетима мјесних заједница, што је више него увјерљиво. Нешто мјеста су освојили кандидати из Уједињене Српске, а опозиције готово да и нема", рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да се одазвало 22.000 бирача, поготово на сеоском подручју, као и на локалним изборима.

"Ови избори су показали и да се без велике кампање и оглашавања 22.000 Бањалучана одазвало на гласање. Избори су протекли мирно и уредно, без икаквих инцидената и проблема", закључио је Радојичић.

Радојичић је раније данас изјавио да очекује да свих 57 мјесних заједница на подручју града добије нове савјете и да ће Бањалука имати вриједне људе који ће тај посао обављати успјешно у наредне четири године, јер мјесне заједнице представљају важну "копчу" између грађана и градске управе.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић (Фото: РТРС)

"Представници мјесних заједница су у директној вези са људима, углавном када је ријеч о комуналним проблемима. Они на лицу мјеста одређују приоритете и проблеме грађана", истакао је Радојичић.

 

Градоначелник Бањалуке рекао је да, када град формира буџет и годишње програме, редовно има консултације са представницима мјесних заједница када је ријеч о избору комуналних и инфраструктурних приоритета.

Приједор: Избори протекли без проблема

Предсједника Градске изборне комисије у Приједору Жељко Шкондрић рекао је да је на данашње изборе за чланове савјета мјесних заједница изашао довољан број гласача и да су они протекли без проблема. Он је на конференији за новинаре рекао да је у 16.00 часова затворено свих 59 бирачких мјеста и да Градска изборна комисија није примила иједан писмени приговор на рад бирачких одбора или регуларност изборног процеса.

"Можемо рећи да су избори валидни у свих 49 мјесних заједница односно изашао је довољан број гласача да изборе из тог разлога не морамо понављати", истакао је Шкондрић.

Он је додао да то значи да је у мјесним заједницама до 1.000 уписаних гласача било потребно најмање 10 одсто, а не мање од 25 гласача и тај број је у њима остварен.

"Исто тако у мјесним заједницама од 1.000 до 5.000 гласача било је потребно да изађе 100 бирача и у три мјесне заједнице гдје је преко 5.000 гласача било је потребна излазност од 150 бирача", рекао је Шкондрић.

Он је потврдио да је у свима њима тај критеријум испуњен тако да, што се тиче излазности, неће бити понављања избора.

"Бирачки одбори тренутно броје гласове, које уносе у обрасце, а онда слиједи у вечерњим часовима предаја изборног материјала у згради позоришта након чега ћемо већ у јутарњим часовима имати прве резултате за све мјесне заједнице", рекао је Шкондрић.

Он је појаснио да, према упутствима које је донијела републичка Изборна комисија, наредних дана слиједи објављивање прелиминарних резулатата, а у року од 24 часа уколико не буде приговора на регуларност избора, објављивање коначних резултата.

На овим изборима право гласа имало је 85.682 грађанина Приједора.

Своје кандидате истакло је седам политичких партија, 15 удружења и 13 група грађана са укупно 581 кандидатом који ће учествовати у надметању за 307 функција у савјетима мјесних заједница.

Извор: РТРС/СРНА