latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:38 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Лијевче поље- Почела садња кромпира (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић најавио је да ће сутра бити настављена исплата подстицаја пољопривредницима.
Сјетва кромпира - Фото: РТРС
Сјетва кромпираФото: РТРС

Повољне временске прилике пољопривредници у Лијевче пољу користе како би што прије обавили садњу кромпира. Осим могућности извоза на тржиште Европске уније, произвођачима додатни мотив представљају управо подстицајна средства Владе Републике Српске.

Боро Тополовић из Душанова, код Градишке, ове године кромпиром је засадио пет хектара. Због лакшег пласмана опредијелио се искључиво за рану производњу.

- Прошле године сам имао око 300 тона кромпира и ријешио сам све до августа, јер обично радим производњу младог кромпира чија је цијена задовољавајућа. Касни кромпир још имају неки произвођачи и цијена му је ниска и нема тржишта - каже Топловић.

Нацртом Правилника о расподјели средстава подстицаја пољопривреди предвиђено је да, осим произвођача сјеменског, и произвођачи меркантилног кромпира добију подстицаје.



Ненад Ерцег, из Ресора за пружање стручних услуга подручне јединице Градишка, каже да подстицаји за произведено и предато поврће, конкретно кромпир до 15 одсто од просјечне тржишне цијене, тј. максимално по произвођачу 100.000 КМ, а захтјев треба поднијети до 30 новембра.

На почетку новог производног циклуса пољопривредници могу рачунати и на средства из прошле године чији укупан износ треба да буде исплаћен наредних дана.

Министар Мирјанић је рекао да у краћем временском преиоду треба очекивати да буду исплаћена дуговања из прошле године, а затим ће почети и редовнија исплата средства за ову годину.

Према подацима Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди овог прољећа у три општине Лијевче поља, Градишци, Лакташима и Српцу планирано је да се кромпир засади на 1.000 хектара.