latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:34 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Хаг- Жалбена расправа у предмету против званичника Херцег-Босне

Пред жалбеним вијећем Хашког трибунала сутра ће почети седмодневна расправа о жалбама које су на првостепену пресуду поднијела шесторица званичника некадашње Херцег-Босне осуђена за ратне злочине у БиХ, као и о жалби тужилаштва.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Хаг је 2013. године осудио шесторицу званичника некадашње Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, као учеснике заједничког злочиначког подухвата у који су били укључени и вођа Хрвата у БиХ Мате Бобан, али и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник штаба Хрватске војске Јанко Бобетко.

Суд је потврдио постојање етничког чишћења и удруженог злочиначког подухвата, а за етничко чишћење и стварање велике Хрватске у коју би ушли и дијелови БиХ, некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, а бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година.

Команданти Главног штаба Хрватског вијећа одбране генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година.

Ово су неправоснажне пресуде које би у другом степену требало да потврди Жалбено вијеће.

Изрицање пресуде Жалбеног већа очекује се у новембру ове године.

Извор: СРНА