latinica  ћирилица
19/03/2017 |  10:24 | Аутор: РТРС

За двије године од путарине око 8 милиона КМ

Директор Ауто-путева Републике Српске Душан Топић каже да је у протекле двије године, од када је у функцији систем наплате путарине, ауто-путевима Српске прошло три милиона возила, а наплаћено је око 7,8 милиона КМ.
Ауто-пут Добој - Прњавор - Фото: РТРС
Ауто-пут Добој - ПрњаворФото: РТРС

- На име путарине за коришћење дионице ауто-пута Градишка-Бањалука, у двогодишњем периоду, на наплатној станици Јакуповци наплаћено је нешто више од седам милиона КМ, а прошло је више од 2,8 милиона возила. Ријеч је о станици која функционише као отворени систем наплате путарине - рекао је Топић.

Додао је да је од наведеног броја возила, више од 2,6 милиона прве категорије, односно путничких аутомобила.

- На другом мјесту по броју пролазака су возила треће категорије, односно аутобуси и камиони, њих око 64.000, док је тешких теретних возила из четврте категорије било скоро 62.000. Најмање је било возила друге категорије, односно малих доставних аутомобила око 27.000 - навео је Топић.

Подсјетио је да је од 11. септембра прошле године мрежа ауто-путева у Републици Српској постала богатија за нових 36,6 километара, колика је дужина дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој на правцу од Добоја до Прњавора, а да је наплата путарине почела 26. децембра.

- Наплата путарине на овој дионици се, такође, одвија кроз отворени систем, који се од система на ауто-путу Градишка-Бањалука разликује у томе што има двије улазно-излазне рампе, те се путарина плаћа по пређеном километру, уз урачунат ПДВ - напоменуо је Топић.

Према његовим ријечима, од 26. децембра 2016. до 15. марта ове године овом дионицом прошло је око 142.500 возила, а наплаћено је око 850.000 КМ. Најбројнија су путничка возила, којих је прошло више од 116.000.

Извор: СРНА