latinica  ћирилица
19/03/2017 |  08:44 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Преминуо Чак Бери

Један је од најутицајнијих музичара у историји рокенрола Чак Бери преминуо је у 90. години.
Чак Бери - Фото: Getty Images
Чак БериФото: Getty Images

Каријера Чака Берија трајала је више од седам деценија. Легендарни гитариста спојио блуз и свинг у феномен раног рокенрола. Био је најважнија фигура рокенрола током педесетих поред Елвиса Прислија. Коришћењем гитарских солоа направио је велики утицај на каснију рок музику.

Међу његовим највећим хитовима истичу се "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Maybellene" i Johnny B. Goode" која је је једна од најобрађиванијих пјесама у историји музике. Толико је популарна да је и Марти Мекфлај изводио у "Повратку у будућност".

Награду Греми за животно дјело добио је 1984. године и један од првих људи који су постали чланови Рокенрол куће славних 1986. године.

Рођен је 18. октобра 1926. године у Сент Луису. Одрастао је у породици средње класе, а гитару је у руке први пут узео 1926. године. Као тинејџер је ухапшен због покушаја крађе и три године је због тога провео у поправном дому.

Након тога радио је у фабрици у Џенерал моторсу. Музици се у потпуности вратио током педесетих када је са бубњаром Ебијем Хардингом и клавијатуристом Џонијем Џонсоном формирао трио. Са њима се пробијао кроз ноћне клубове у Сент Луису, а у исто вријеме радио је као фризер.

Једна од кључних година за његову каријеру била је 1955. када је упознао блуз музичара Мудија Вотерса и продуцента Леонарда Чеса у Чикагу. Током те деценије снимио је неке од својих највећих хитова.

Његова музика имала је велики утицај на бројне музичаре, као и на читав рокенрол.

- Уколико бисте морали да рокенролу дате неко друго име могли бисте да га назовете Чак Бери - изјавио је једном Џон Ленон.

На турнеју по Европи ишао је 2008. године. На свој деведесети рођендан објавио је да ће 2017. избацити свој први албум још од албума из 1979. године.

Његова дјеца Чак Бери Млађи и Ингрид дио су албума названог једноставно "Чак".

Посвећен је његовој супрузи Темети Бери са којој је 68 година био у браку.

Извор: Агенције