latinica  ћирилица
19/03/2017 |  08:15 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Данас избори за чланове савјета мјесних заједница

У Бањалуци и Приједору, те сеоским мјесним заједницама Требиња данас ће бити одржани избори за чланове савјета мјесних заједница.

На подручју града Бањалука избори ће бити одржани у свих 57 мјесних заједница, саопштено је из Градске управе.

Грађани ће гласати путем отворених листа, поименично за кандидате. Бирачи гласају најмање за једног кандидата, а највише за онолико колико се бира на подручју њихове мјесне заједнице.

Бирачка мјеста ће бити отворена од 9.00 до 16.00 часова.

Предсједник Градске изборне комисије Нада Батинар рекла је да је одређено 115 бирачких мјеста и да се та мјеста углавном налазе на бирачким мјестима гдје су грађани навикли раније да гласају.

Она је додала да је кандидате предложило 45 овлашћених предлагача, и то 10 политичких партија, четири удружења грађана, те 31 група грађана. На листама се налази укупно 1.020 кандидата, а у савјете мјесних заједница биће изабрано 407. На изводу из бирачког списка налази се 188.369 бирача.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић позвао је грађане Приједора да изађу на изборе за чланове савјета мјесних заједница за подручје тог града.

Избори ће бити одржани за 49 савјета мјесних заједница града Приједор, а биће одржани на 59 изборних мјеста.

У већим мјесних заједницама као што су Омарска, Козарац, Чиркин Поље, Доња Пухарска, Кокин Град и Гомјеница бити отворена два, а у мјесним заједницама Приједор-центар и Урије три бирачка мјеста.

На овим изборима право гласа имаће 85.682 грађана Приједора.

Гласање ће бити одржано у периоду од 8.00 до 16.00 часова.

У Требињу су јуче одржани избори у осам градских мјесних заједница, а данас ће бити одржани у 10 сеоских мјесних заједница.

Посљедњи избори за савјете мјесних заједница у Требињу одржани су 2009. године, иако је законски рок 90 дана након проведених локалних избора.

Грађани ће изабрати укупно 112 чланова савјета, који ће као легитимно изабрани представници свог сектора – улице, дијела града или одређеног сеоског подручја бити прва адреса на коју ће грађани моћи да указују на потребе, делегирају проблем и кандидују пројекте, а они даље да дјелују према Градској управи.

Изабрани представници сектора, односно чланови савјета накнадно ће међу собом бирати предсједника мјесне заједнице.

Биралишта у просторијама мјесних заједница у Требињу биће отворена од 9.00 до 18.00 часова, а за идентификацију гласача потребна је лична карта.

Извор: СРНА