latinica  ћирилица
18/03/2017 |  18:45 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Колико знамо о изборима у мјесним заједницама? (ВИДЕО)

Изборна недјеља је сутра пред Бањалучанима и Приједорчанима. Бираће чланове Савјета мјесних заједница. Иако би мјесна заједница требало да буде повезница између града и становника, грађани о овим изборима не знају много.
Пријечани - Фото: РТРС
ПријечаниФото: РТРС

Чланови савјета 57 бањалучких мјесних заједница биће изабрани сутра. О њима ће одлучити 189.437 регистрованих бирача на 115 бирачких мјеста. Бираће се између 1.026 кандидата, а мјеста има за њих 407.

Организовани су и бирачки одбори, а свака мјесна заједница је засебна изборна јединица. У Пријечанима, најмлађој бањалучкој мјесној заједници, ово су тек други избори. Кандидат Дарко Шкобић каже, активирао се јер, баш зато што су најмлађи, у Пријечанима недостаје много тога.

- Разлог моје кандидатуре, као и кандидатуре мојих колега, је тај што хоћемо, знамо и можемо помоћи напретку наше мјесне заједнице - каже Шкобић.

Међу кандидатима су и они који у трку улазе без страначке подршке. И независни кандидати свјесни су да грађани нису довољно укључени у рад заједнице и да не знају своја права.

- Грађани нису довољно упознати са начинима на које могу да утичу на одлуке власти, са начинима на које они, било као појединци или као групе грађана, могу да мијењају ствари у својој локалној заједници - каже Александар Грувић, кандидат Удружења грађана.

Грађани подржавају изборе. Кажу да је мјесна заједница прва у непосредном рјешавању проблема.

О избору Савјета мјесних заједница сутра ће одлучити и Приједорчани. На изборима у 49 Савјета и мјесних заједница, 581 кандидат бориће се за 307 функција.

- Кандидате као приједлоге за чланове савјета мјесних заједница истакло је седам политичких партија, 15 удружења и 13 група грађана са 581 кандидатом бориће се за 307 функција о којима ће одлучити 85.682 гражана Приједора - каже градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

У оба дана викенда о Савјетима мјесних заједница одлучује и Требиње.