latinica  ћирилица
18/03/2017 |  18:35 ⇒ 19/03/2017 | 15:15 | Аутор: РТРС

Регион страхује од рефлексија финансијске дубиозе хрватског Агрокора (ВИДЕО)

Регионално економско питање број један: Како ће се турбуленције у хрватском Агрокору одразити на регион?
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

Због дугова добављачима, ликвидност концерна доведена је у питање. У све се умијешала и руска Сбербанка, која ће, према свему судећи, преузети управљање Агрокором, и тако заштитити свој капитал. Све то могло би се одразити и на БиХ, јер са овом компанијом раде бројни добављачи, који већ имају проблем са наплатом робе.

Више од 5000 радника Конзума у БиХ не треба да брине због Агрокорових финансијских проблема, сматрају економисти. Превелика задуженост концерна који мора да отплаћује кредит управо због куповине Меркатора, који је у БиХ претворен у Конзум, могла би све фирме које чине концерн дебело да кошта.

Најдебљи крај би могли да извуку добављачи, којима, како смо сазнали, исплата касни. Никола Сувајац годинама Конзуму редовно испоручује шпинат, али наплата није тако редовна.

- Неизвјесна је наплата, не само од Конзума, врћ и од других клијената. Веома је тешко наплатити своје производе, тако да сам забринут за робу и наплату, а без средстава не може се радити - истиче Сувајац.

Осим Конзума, дио Агрокора у БиХ су Сарајевски кисељак и Велпро. Проблеми у пословању хрватског концерна не би требало да се одразе на домаћу економију, а све би, кажу економисти, требало брзо да се ријеши уласком Сбербанке у причу.

- Потребно је реструктурирање фирме, продаја дијелова уз реструктурирање власништва јер мислим да је недопустиво да власништво једне тако велике компаније припада једном лицу. Та се фирма мора на неки начин "социјализовати", распршити власништво - сматра Анто Домазет, економски стручњак.

Конзум у БиХ, по свему судећи, није се исплатио Агрокору. Само у 2015, показује статистика, обавезе према добављачима су биле 251 милион КМ, док је оперативна добит била 19 милиона. У Хрватској су више забринути, јер је већи број значајних производних и трговачких компанија у власништву концерна. Са годинама растао је и период плаћања добављачима, па је 2015. догурао до чак 136 дана одгођеног плаћања.

- Мислим да је ту проблем правна држава. Неки морају платити одмах, неки авансно, а неки ако хоће плате, ако и неће не морају - каже Иван Ењинги, винар.

Словенци би такође могли да имају штету, уколико Агрокор падне у веће дугове и проблеме. Ипак, надају се да ће њихов Меркатор преживјети.

- Меркатор је самостално словеначко предузеће у туђем власништву. Има готово 10.000 запослених и према нашим информацијама, послује стабилно. На ситуацију у Меркатору не би требало да утиче промјена власника - каже Дејан Жидан, министар пољопривреде Словеније.

Проблем Агрокора почео је прије два мјесеца, када му је смањен кредитни рејтинг, због чега су пале и цијене акција. Процјене економиста колико учешћа концерн чини у хрватском, а колико у бх. БПД-у, различите су и крећу се од три до чак 40 одсто. Ипак, многи сматрају да нема разлога за бригу.