latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Огромни зубати црв случајно откривен у музеју

Фосил застрашујућег праисторијског створења по други пут откривен у складишту након што је био заборављен задњих 20 година.
Зубати црв у музеју (фото: Luke Parry) -
Зубати црв у музеју (фото: Luke Parry)

Љубитеље научне фантастике попут романа "Дина" обрадоваће или престрашити откриће фосила праисторијског црва, огромних чељусти.

За разлику од гигантских створења која су харала испод пјешчаних дина планете Аракис, овај црв је вребао плијен са морског дна и био дужине око један метар.

До открића је дошло када су научници из Краљевског музеја Онтарија открили да им је овај фосил из периода Девона, стар око 400 милиона година, стајао у складишту већ неких двадесетак година.

Предатор је био близак рођак глиста и пијавица као и данашњих "бобит" црва који су доста мањи и такође лове свој плијен из засједе.

Сматра се да су ова праисторијска чудовишта имала сличну исхрану као данашња мања верзија, која се састојала од главоношаца и риба.

Палеонтолози наводе да је ово први забиљежени случај гигантизма међу фосилима, и сматрају да ова појава може да помогне животињама да успоставе доминацију над другим предаторима.

Извор: Вечерње новости