latinica  ћирилица
18/03/2017 |  14:22 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Пољопривредницима у закуп око 780 хектара земљишта

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас у Српцу да ће та општина пољопривредним произвођачима додијелити у закуп око 780 хектара земљишта чиме ће значајно повећати њихове производне капацитете.
Србац - Мирјанић, Драгосављевић, Видовић - Фото: СРНА
Србац - Мирјанић, Драгосављевић, ВидовићФото: СРНА

Мирјанић је најавио да ће бити извршен инвентар преосталог земљишта које се не користи.

"У наредних неколико недјеља ће се на бази тог биланса одлучити шта са тим земљиштем даље радити са становишта његовог коришћења, било у шумарству, било у пољопривреди", рекао је Мирјанић након разговора са начелником Српца Млађаном Драгосављевићем о пољопривредној производњи и проблематици концесија и закупа пољопривредног земљишта на подручју те општине.

Мирјанић је најавио ревизију коришћења земљишта у Српцу под концесијом, те раскидање концесија са закупцима који не извршавају одредбе уговора.

"То земљиште ће бити уступљено општини која ће га давати под закуп пољопривредницима", рекао је Мирјанић.

Он је навео да се у тој општини мора индентификовати око 2.300 хектара земљишта, након чега ће се процијенити како се поменуто земљиште може искористити.

Мирјанић је истакао да у Српској има укупно око 30.000 хектара зељишта, те да је под закупом и концесијом више од 25.000 хектара, док је око 5.000 неидентификовано.

"Сада правимо инвентаризацију у кључним општинама као што су Србац, Брод, Градишка, Бијељина, Шамац и другим. Покушавамо то доводити у ред", рекао је Мирјанић.

Он је навео да је на плану водопривреде у Српцу завршен пројекат уређења подручја угроженог од поплава, вриједан 3,2 милиона КМ, а сада се реализује пројекат изградње или репарације три црпне пумпе, вриједан 2,8 милиона КМ.

Мирјанић је најавио да ће ускоро почети санација савског насипа, а у Српцу ће у оквиру тог пројекта бити уложено 2,7 милиона КМ, као и 1,8 милиона КМ за санацију рушевних обала ријеке Врбас.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о раду инспекција.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић је рекао да је по питању закупа земљишта у тој општини направљен искорак како би се тај посао завршио.

Он је навео да је у општину стигло укупно 98 апликација за концесију или закуп земљишта.

"У закуп је, како је речено, издато око 780 хектара земљишта. Комисија коју сам именовао провјерава вјеродостојност навода у самим апликацијама", рекао је Драгосављевић.

Када је ријеч о области прераде дрвета у Српцу, Драгосављевић је навео да је општини у интересу да што већи дио дрвних сортимената заврши код домаћих дрвопрерађивача како би се задржао или повећао број радника у том сектору.

Састанаку у општини Србац присуствовала је и директор Пореске управе Српске Зора Видовић.

Извор: Срна