latinica  ћирилица
18/03/2017 |  11:40 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Брчко- Закон о младима пружа перспективу (ВИДЕО)

У Дистрикту Брчко још није донесен Закон о младима који би требало да буде правни основ за побољшање положаја, али и боље организовање живота младих.
Закон о младима - Фото: РТРС
Закон о младимаФото: РТРС

Генерације младих Брчака принуђене су на самоинцијативно организовање. Ипак су дочекали да нацрт Закон о младима, напокон уђе у скупштинску процедуру.

Један од младих Брчака који свој ангжман, због непостојања Закона о младима, организовао путем удружења грађана је и Јевто Илић. Он наводи да више од деценије млади Брчаци чекају овакав закон који би им био полазна основа за организвоање и рад у овој локалној заједници. 

- У складу са Законом о удружењима и фондацијама у Брчко дистрикту, млади људи се могу учланити и регистровати удружење грађана које ће имати организациону стурктуру као омладинске организације, али то није у складу са Законом о младим, као што имају у Републици Српској и ФБиХ - рекао је Јевто Илић, из Удружења грађана ЕПА. 

У ресорном одјељењу наводе да се још 2005. године појавила инцијатива о доношењу Закона о младим, али је очигледно да није било воље да се и усвоји. 

Срђан Балжић, шеф Одјељења за стручне и административне послове дистрикта Брчко, сматра да је то добро законско рјешење, јер ће омогућити створање добрих темеља и оквира да се почну рјешавати проблеми младих у Брчком.

Посланици Скупштине дистрикта истичу да ће млади добити закон који ће им омогућити боље самоорганизовање. 

Посланик Бранислав Марковић каже да треба створити повољније услове и климу за останка младих у овом граду.

- Самим тим, млади ће имати могућност да се удуружују, да стварју веће могућности како би сами могли да креирају живот у овом граду - сматра Марковић.

Посланик Бојан Ђокић каже да тај закон уређује питање омладинског организовања и рада, како би помогао младима у њиховој борби за своја права и остваривање својих циљева у друштву. 

Након усвајања Закона о младим у скупштини дистрикта, важну улогу представљаће и Стратегија о младима која ће бити донесена након усвајања закона.