latinica  ћирилица
17/03/2017 |  22:42 | Аутор: РТРС

Вулин: Срби никада више неће ћутати о злу које су трпјели

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је вечерас да Срби више никада неће ћутати о злу које су трпјели.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

На академији у београдском Народном позоришту, поводом 13 година од погрома над Србима на Косову и Метохији, Вулин је поручио да ће Срби понављати да се њихов глас мора чути и да се ово зло више никада не смије поновити.

"Ми никада нећемо престати да тражимо имена оних који су наредили и заштитили 17. мартовски погром и све зло које се тада на Србе излило", рекао је Вулин.

Истичући да у корјену сваког зла лежи једна велика лаж, Вулић је подсјетио да и погром почео страшном лажи да су Срби својим псима натјерали албанску дјецу у ледени Ибар да се даве.

"Та лаж је била тако страшна и велика да је повредила сваког Србина на планети, сваког ко бар нешто зна о том народу који се носи са злом, народу због кога су подигли једини дечји логор на свету", рекао је Вулин.

Он каже да је мржња запалила Косово 17. марта пред равнодушним погледима читавог свијета, када су два дана горјели људи, земља, манастири који су издржали пет вијекова.

Вулић истиче да се 17. марта покушало да Косово и Метохија остану без иједног Србина и без сјећања на њих, додајући да је свијет ћутао допуштајући да Срби још једном нахране то велико зло.

"Зло које је нама чињено не сме бити чињено никоме, то је завет нашег народа обећање генерацијама које долазе... Побијени не само 17. марта, већ 1.010 од дана када је међународна заједница преузела обавезу да се стара о миру, сигурности и добробити сваког живог бића на Косову и Метохији, спавајте мирно, јер вас памтимо и не заборављамо и тражимо правду за сваког од вас", рекао је Вулин.

Академија, поводом Дана сјећања на 17. март 2004. године, одржана је уз учешће изасланика предсједника Србије, Владе, Војске и представника вјерских заједница. Организатор скупа је владин Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

На данашњи дан навршава се 13. година од када су Албанци извршили насиље над Србима на Косову и Метохији.

Из својих домова тада је протјерано више од 4.000 Срба, а запаљено је више од 30 вјерских објеката.

Извор: СРНА