X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/03/2017 |  21:13 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Велика илузија: Живот и смрт Југославије"

У Бањалуци је вечерас одржана промоција књиге "Велика илузија: Живот и смрт Југославије", историчара и дипломате Милана Ст. Протића, у којој је приказан историјат те државе од 1918. године до њеног распада у свјетлу односа националних идеја и идеологија.
Промоција књиге: "Велика илузија:Живот и смрт Југославије" - Фото: СРНА
Промоција књиге: "Велика илузија:Живот и смрт Југославије"Фото: СРНА

Протић је новинарима рекао прије промоције да су односи Срба и Хрвата, као два доминантна народа, дефинисали настанак, трајање и распад Југославије и у тим односима је било доста лицемјерја, неискрености, неповјерења и нетрпељивости, од почетка до краја трајања те државе.

Он је за односе та два народа у заједничкој држави навео да су били као "лош брак" који није ваљао од почетка и постојао све гори како је вријеме одмицало.

"Тај брак се завршио тоталном катастрофом и крвопролићем, које се догодило на најстрашнији начин, и у сред тог брака. А онда је неко одлучио да се тај брак обнови упркос томе што је било јасно да од заједништва и такозваног братства и јединства нема ништа", рекао је Протић.

Он каже да је књигу штампао сам јер ниједан издавач није желио да је објави.

Протић наводи да је то вјероватно због тога што у Београду има сувише људи који тешко могу прихватити да више нема Југославије и што им је срцу ближа мртва Југославија него жива Србија и српство.

Он је нагласио да поглед у прошлост не води никуда, ма какав био, ако није заснован на томе да се науче лекције из својих и туђих грешака.

"Други народи су из Југославије изашли као победници, са осећајем победника, јер су остварили дуговековне сне, међу којима су на првом месту Хрвати. Срби, бар кад се гледа Београд, су распад Југославије доживели као сопствени национални пораз, иако је српство највише изгубило у тој држави", навео је Протић.

Он је рекао да је потребно да се Срби окрену себи и да тај "несрећни и тужни период од 70 година" оставе изе себе, да обнове оно што је за њих вјечно и непромјењљиво, а не да се враћају празним причама о блиској прошлости.

Организатор вечерашње промоције, којој је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, је бањалучки Институт за стратешку анализу и дијалог.

Извор: СРНА