latinica  ћирилица
17/03/2017 |  19:53 | Аутор: РТРС

Руси преузимају хрватски „Агрокор“?

„Агрокор“ је са „Сбербанком“ договорио нови кредит, а прва транша је 60 милона евра. Али неповјерење „Сбербанке“ у „Агрокор“ и Ивицу Тодорића је толико да новац заправо иде дијелу добављача којима се највише дугује.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Како се сазнаје, трансакција се обавља путем посебног „Escrow“ рачуна, пише Н1.

„Еscrоw“ рачун служи како би се осигурале договорене финансијске трансакције. Обично постоји неколико страна које су укључене у договор о отварању оваквог рачуна: купац, продавац и банка као посредник. Овај рачун гарантује купцу да ће средства која су стављена на рачун бити плаћена након испуњења свих услова о којима су све стране договориле када су плаћале рачун, а рачун се отвара искључиво за једну одређену трансакцију и послије се затвара.

Ово се може посматрати као својеврсни намјенски кредит „Сбербанке“ „Агрокору“.

Из порука које смо могли чути посљедњих дана да циљ није сачувати власника, већ систем, те потврђених састанака Владе Хрватске и „Сбербанке“ може се закључити да Влада заступа оне којима је „Агрокор“ највише дужан, а руска банка не даје новац директно „Агрокору“, већ сама плаћа његове дугове.

„Сбербанка“ већ сад контролише „Агрокорове“ финансијске послове.

На ово се може гледати као на својеврсно разрјешње Ивице Тодорића, а „Сбербанка“ је заинтересована за преузимање надзора над реструктурирањем „Агрокора“.

Агенција „Блумберг“ је већ у четвртак писала како је Ивица Тодорић тик пред губитком надзора над компанијом, позивајући се на упућене изворе, али без службеног коментара из „Агрокора“ или његовог највећег кредитора „Сбербанке“ .

Сбербанк, кажу извори на које се позива Блумберг, тражи да Тодорић препусти контролу кредиторима за вријеме преговора о реструктурирању.

Извор: Спутњик