latinica  ћирилица
17/03/2017 |  19:27 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Годишњица погрома на Космету (ВИДЕО)

Србија се присјећа жртава мартовског погрома на Космету.
Годишњица погрома - Фото: РТРС
Годишњица погромаФото: РТРС

Док власти у Београду указују на неправду и чињеницу да одговорни ни 13 година послије нису кажњени, косовски предсједник Хашим Тачи данас се посипа пепелом и тврди – срамота ме марта 2004. године.

Више од 800 српских кућа уништено је до темеља, запаљено је 35 цркава и манастира.

Тродневно насиље на Косову и Метохији марта 2004. однијело је 19 живота.

У насиљу, којег није могло зауставити 19 хиљада припадника КФОР-а страдао је и син Јоргованке Поповић. Са 22 испаљена метка, убица који је и данас на слободи, напао је групу матураната.

Косово је присјећа се – тих дана горјело.

- Кукале су мајке, плакале, куће горјеле, нисмо знали гдје ћемо. Били смо у Грачаници, мој син је био у школи, претходне ноћи су скинуте барикаде, које су штитиле Грачаницу. Сутрадан је мој син убијен, с тугом прича Јоргованка.

 Повод за погром било је тумачење несреће у којој су страдала два албанска дјечака. Албански борци за заштиту људских права и слобода рекли су да је то био “злочин српских бандита“ и лавина је кренула.

Осим насиља у којем је протјерано преко 4.000 Срба, боли чињеница да за злочин који многи називају највећом срамотом модерне Европе, ни 13 година послије нема одговорних.

Упркос незадовољству неправодом, Србија мора остати трезвена и спремна на дијалог, због оних који нису напустили своја огњишта, поручује Београд.

- Они су спремни да остану на својим огњиштима заједно са својим породицама. Ако погледате и због тога сам на њих поносан, ако погледате Клокот, Доњу Будригу, Пасјане, Партеш, друга српска мјеста на КиМ, имамо више дјеце него икада, каже Александар Вучић, предсједник Владе Србије.

Упркос оптимизму, чињеница је да су Приштина, Пећ, Ђаковица, Обилић – некада српски градови, данас пусти и без повратника иако је великуи новац у сврхе обнове и повратка Срба дат косовским властима.

- Косово и Метогија су постконфликтна зона са најмањом стопом повратка на свијету, истиче Марко Ђурић, шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ипак, боље се живи на Косову данас него прије 13 година. То тврди и Иван Веријевић, један од око 80 студената из Косовске Митровице који су у посјети највећем граду Српске.

Упркос оптимизму међу Србима, страх је тврди Веријевић и даље присутан поготово у енклавама јужно од Ибра у којима је српским заједницама, окруженим Албанцима, практично онемогућена слобода кретања.