latinica  ћирилица
17/03/2017 |  18:56 ⇒ 18/03/2017 | 08:24 | Аутор: РТРС

Сребреница: На помолу договор о формирању нове скупштинске већине (ВИДЕО)

У Сребреници је на помолу договор о формирању нове скупштинске већине.
Сребреница - скупштинска већина - Фото: РТРС
Сребреница - скупштинска већинаФото: РТРС

Одборници СНСД-а, ДНС-а СРС-а, један одборник СДП-а и два одборника СДА постигли су сагласност о заједничком наступу.

Представници СНСД-а ДНС-а и СРС-а постигли су сагласност за потписивање споразума којим су утврђени "Основни принципи за формирање власти у општини Сребреница и платформа заједничког наступа у СО Сребреница у периоду 2016 -20202" - то је саопштено након састанка, који је, чини се, отклонио дилему ко ће чинити већину у Сребреници.

Начелник општине, уочи састанка, оптимистичан.

- Мислим да ће се стабилизовати ова политичка ситуација која се узбуркала у предходном периоду и да ћемо наставити са активностима које смо започели, каже Младен Грујичић.

А ситуација се узбуркала прије 10 дана, када је СДС најавио формирање нове скупштинске већине, незадовољан подјелом функција у општини.

- Ми смо имали бесконачно иницијатива да се разријеши ова политичка криза, која је озваничена. Нисмо имали праве саговорнике у политици СНСД-а, истакоа је предсједник ОО СДС-а Сребреница, Момчило Цвјетиновић.

- СДС руши српско јединство и улази у коалицију са предсједником исламске заједнице и он јасно наставља политику из Сарајева, политику рушења Републике Српске у Сребреници на најосјетљивијој тачци у РС, наводи предсједник ОО СНСД Сребреница, Радомир Павловић.

Одборник ДНС-а на чију је подршку рачунао СДС у формирању нове скупштинске већине, претходних дана није се оглашавао. И након данашњег састанка, без коментара. Учесници су одлучили да одлуку верификују локални страначки органи. Да је договор ипак постигнут, чини се, начуо је словачки амбасадор, који је данас боравио у Сребреници.

- Веома драго ми је да чујем да је дошло до успостављања општинске већине. Тако може доћи до брже имплементације ових добрих намјера и планова, каже амбасадор Словачке у БиХ, Јан Пшеница.

Потписаним споразумом, предвиђено је залагање за промјену имиџа ове општине, привлачње инвестиција и једнакоправност конститутивних народа и грађана Сребренице.