latinica  ћирилица
17/03/2017 |  18:14 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Предсједница Хрватске "уложиће све напоре да креира Дејтон 2" (ВИДЕО)

Скуп у Неуму није организован са циљем стварања Херцег – Босне, то би се дало закључити из поруке Драгана Човића да неће спекулисати о томе како је ко видио тај догађај.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

А у сјени јучерашњег главног догађаја у Сарајеву, остала је изјава хрватске предсједнице о ревизији Дејтонског споразума.

Због угрожене конститутивности и равноправности Хрвата у БиХ, Колинда Грабар Китаровић уложиће све напоре да уз помоћ међународне заједнице креира Дејтон 2.

- Снажно ћемо дипломатски дјеловати према међународној заједници с циљем доградње Дејтонског споразума, обезбјеђења стабилности Босне и Херцеговине и сусједства и спречавања спољних утицаја, каже хрватска предсједница.

Из Републике Српске поручују да се Устав може мијењати само уз договор оба ентитета и сва три народа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није сигуран да је могуће одржавање неке нове међународне конференције о промјени Дејтонског мировног споразума.
 
Коментаришући изјаву Грабар Китаровић Додик је навео да је најважнији дио тог споразума Устав БиХ и да за његову промјену постоји јасна процедура.

Уколико до измјена и дође, оне не треба да се тичу Републике Српске и било какве измјене на рачун њене територије, сматра потпредсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић.

Говор Колинде Грабар Китаровић запарао је уши реиса исламске заједнице у БиХ.

Хусеин Кавазовић тражи од хрватске предсједнице појашњење шта је мислила под радикализацијом Бошњака и мијењању ислама у БиХ у посљедње вријеме.