latinica  ћирилица
17/03/2017 |  18:14 ⇒ 18/03/2017 | 15:14 | Аутор: РТРС

Први сусрет Трампа и Меркелове

Њемачка канцеларка Ангела Меркел стигла је данас у посјету Вашнгтону гдје се први пут састала са новим америчким предсједником Доналдом Трампом
Доналд Трамп и Ангела Меркел (Фото: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп и Ангела Меркел (Фото: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Амерички предсједник Доналд Трамп и њемачка канцеларка Ангела Меркел завршили су разговор у четири ока у Овалном кабинету, након чега је шеф Бијеле куће одбио да пружи руку канцеларки пред новинарима, пише њемачки „Билд”.

Трамп је претходно срдачно дочекао канцеларку испред Бијеле куће када су се руковали.

Услиједио је 15-минутни разговор у четири ока у Овалном кабинету, који су обоје оцијенили као „добар“, након чега су позвани новинари и сниматељи.

Трамп је, како наводи њемачки лист, дјеловао релативно напето и озбиљно.

„Пошаљите лијепу слику кући у Њемачку!“, рекао је Трамп фото-репортерима.

Када су их фотографи позвали да се рукују узвикнувши „руковање, руковање“, Трамп је одбио.

Онда је канцеларка покушала још једном да измами од Трампа руковање.

„Хоћемо ли да пружимо руку једно другом?“, запитала је Меркелова на енглеском језику.

Али Трамп није хтио. Непомично је гледао испред себе као да не чује канцеларку. Она је гледала помало шокирано, али се дипломатски насмијешила, описује новинар „Билда“ сцену из Овалног кабинета.

Америчка војска биће најјача у историји

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да ће током рада његове администрације бити створена најјача војска у историји, али да се нада да неће бити потребно да се она ангажује.

"Подизање војске – то је оно што ћемо радити. И бићемо јачи него икада“, рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре с њемачком канцеларком Ангелом Меркел. 

Амерички предсједник је рекао да је ово предизборно обећање један од разлога што је побиједио на изборима у новембру прошле године. 

Доналд Трамп је истакао да су Сједињене Америчке Државе привржене НАТО-у, али да остале чланице Алијансе морају да дају свој допринос том савезу.

„Потврдио сам канцеларки Меркел своју одлучну подршку НАТО-у, али и неопходност да савезници НАТО-а плате праведну цијену за одбрану“, рекао је Трамп. 

Њемачка канцеларка је истакла да ће Њемачка и САД сарађивати у политичком рјешавању ситуације у Сирији и Либији. 

„Њемачка ће наставити своју инструкторску дјелатност у Ираку, као и обавјештајну у Сирији. Ми, наравно, намјеравамо да сарађујемо у политичком рјешавању кризе у Сирији, као и у Либији, о томе смо такође разговарали“, рекла је Меркелова. 

Сусрет Трампа и Меркелове (Фото: REUTERS/ Jonathan Ernst)

Америка се залаже за мирно рјешење кризе у Украјини

Трамп је, након састанка с Меркеловом изјавио да се Америка заједно с Њемачком и Француском залаже за мирно рјешавање сукоба у Украјини.

„Високо цијеним лидерство канцеларке Меркел и предсједника Француске у рјешавању сукоба у Украјини, у трагању за мирним рјешењем“, истакао је Трамп.

Ангела Меркел је истакла да ће реализовање Минског споразума о рјешавању кризе у Украјини омогућити да се побољшају односи с Русијом.

„Драго ми је што се америчка администрација и предсједник лично све више занимају за Мински процес. Потребно је да ријешимо ово питање, с једне стране, ради безбједне и суверене Украјине, али и ради побољшања односа с Русијом, када проблеми буду отклоњени. Минск представља основу за то, али нажалост, још нисмо отишли далеко у тој реализацији. Ми ћемо с нашим експертима блиско радити на томе сљедећих месеци“, изјавила је Меркелова. 

Економски односи земаља морају бити поштени

Амерички предсједник је истакао да није присталица политике изолационизма у економији, али да сматра да економски односи земаља треба да буду „поштени“. 

„Многе земље су годинама нечасно обмањивале САД. То се мора зауставити. Ја, међутим, нисам изолациониста“, нагласио је Трамп. 

Берлин поздравља могућност обнављања преговора са САД о закључивању споразума о слободној трговини, али ово питање и даље захтијева анализу, изјавила је њемачка канцеларка. 

„Било би ми драго да преговори ЕУ и САД буду обновљени, сада имамо споразум с Канадом, надам се да ћемо доћи до новог отварања преговора, али ћемо о овом процесу још разговарати“, рекла је Меркелова. 

Извор: Спутњик