latinica  ћирилица
17/03/2017 |  17:25 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Приједор: У плану постављање нових контејнера за рециклажни отпад (ВИДЕО)

Приједорско предузеће Комуналне услуге са рециклажом, почело је пријe десет година. Основни циљ је био смањење отпада на локалној депонији, очување окoлине, али и материјална корист. У Приједору већ постоје мјеста предвиђена за одлагање папира и пет амбалаже, а у плану је постављање и контејнера за стакло.
Приједор: У плану постављање нових контејнера за рециклажни отпад - Фото: РТРС
Приједор: У плану постављање нових контејнера за рециклажни отпадФото: РТРС

Услови и опрема су обезбијеђени. Међутим, одвајање рециклажног отпада није заживјело у свијести грађана, жале се надлежни, а грађани су тога и сами свјесни.

Анкетирани грађани сагласни су да је досадашња пракса у овој области била изузетно слаба и да иста још увијек није заживјела, и поред тога што су на одређеним мјестима постављени контејнери.

Међутим, у секундарним сировинама, најлону, картону и пет амбалажи, многи су видјели и вид зараде, па су се почели бавити откупом и препродајом. Цијене, кажу, прилагођавају свјетском тржишту.

"Овдје код нас тернутно откупљујемо картон по 7 фенинга, амбалажну фолију по 37 пфенинга, цијене су по килограму откупљене сировине. Пет амбалажа је око 30 пфенинга, архивски папир је од 12 до 16 феннга по килограму, истиче Остоја Којић, предузетник.

Комунално предузеће обезбиједило је контејнере и рециклажне мреже за картон, најлон и пет амбалажу.

У плану је постављање контејнера за прикупљање стакла, за шта је већ обезбијеђено 16 нових. Слиједи набавка и додатна 24 контејнера.

"Упоредо стим би требало подизати свијест грађана. Морам рећи да нисмо најзадовољнији како грађани поступају према објектима, то јест опреми коју постављамо у сврху рециклаже. Не одваја се онако како би требало и често је у нашим мрежама и контејнерима више смећа него рециклажног материјала", каже Зоран Булић, из Комуналног предузећа у Приједору.

А како би подигли ниво свијести код грађана о питању рециклаже и заштите животне средине, Комунално предузеће организоваће и едукације о овој теми.