latinica  ћирилица
17/03/2017 |  17:05 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Требиње: Почела изградња затвореног базена (ВИДЕО)

Прошле седмице, започела је изградња затвореног базена за пливање у Требињу. На реализацију објекта, који ће, садржајима, задовољавати све европске пливачке норме, чека се неколико деценија.
Требиње: Почела изградња затвореног базена - Фото: РТРС
Требиње: Почела изградња затвореног базенаФото: РТРС

Радовима је обухваћено око 10.000 метара квадратних земљишта, на коме је доскора био помоћни фудбалски терен.

Власништво је предузеће "Хидроелектране на Требишњици".

"Диже се први слој хумуса, земљани радови ће трајати мјесец дана. Ради се сваки дан, и суботом и недјељом. Сви радови ће бити испоштовани у роковима", рекао је Зоран Чучковић, в.д. директор ЈУ "Базени", Требиње.

Инвеститор пројекта је предузеће "Хидроелектране на Требишњици". Чучковић је потврдио да је финансијска конструкција, од 9,2 милиона марака, затворена.

Први грађевински радови на затвореном базену кренуће за мјесец дана. Укупан рок за изградњу пројекта је 580 дана.

С обзиром на то да градња траје непосредно уз постојећи отворени олимпијски базен, динамиком је предвиђено да до првог јуна, почетка сезоне купања, радови достигну ниво који неће ометати спортска такмичења и рекреативце.

Нови базен предвиђен је за припрему спортиста у свим периодима године.

"Вјечна прича да ли ће бити рентабилан или не, прва степеница је да мора имати доста пратећих објеката, фитнес-сале, собе, да оспособи све спортисте за такмичења", подвукао је Зоран Чучковић, в.д. директор ЈУ "Базени", Требиње.

Нови затворени олимпијски базен имаће 50-метарски и 25-метарски базен, што ће омогућити домаћа и међународна такмичења.

Загријавање воде на оба базена, и пратећих простора, предвиђено је топлотним пумпама и соларном енергијом. Дио опреме већ је купљен.