latinica  ћирилица
17/03/2017 |  16:46 ⇒ 18/03/2017 | 08:21 | Аутор: РТРС

Цвијановићева: Мање приче, више рада-промијенити приступ реформама (ВИДЕО)

Република Српска је још прије три мјесеца извршила све своје обавезе из Реформске агенде за овај период, али и Писма намјере, истакла је данас у Сарајеву премијерка Жељка Цвијановић, након састанка са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Kључно питање за столом, за којим су се окупили и федерални премијер, предсједавајући Савјета министара, америчка амбасадорка, али и представници ММФ-а и Свјетске банке било је – докле се стигло у спровођењу Реформске агенде.

Мање приче, више рада – треба промијенити приступ реформама, јасно је истакла премијерка Српске, додавши да је задовољна послом који је урадила Српска, али и не цјелокупним односом према спровођењу реформи.

- Ми у Републици Српској завршили смо 55% свих активности, дакле све оне које су биле превиђене а започели смо и неке унапријед које се односе на 2017. и 12018. годину. Мислим да је у Федерацији то негдје 36% и мислим да је Савјет министара, односно бх. ниво завршио неких 53%. Али ту је знатно мањи обим обавеза које се морају проводити јер те тешке реформе отпадају на ентитете, каже предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Истакавши да би се овај март могао оцијенити мјесецом присуства региона и Европе у БиХ, федерални премијер конкретнијим детаљима пред новинарима није се бавио.



- Данас су главна тема биле реформе- гдје смо, шта смо урадили, какви су резултат и гдје идемо, уз дефинисање  потешкоћа, каже Фадил Новалић, премијер ФБиХ.

Реформе, инвестиције, запошљавање – тако је након састанка предсједавајући Савјета министара, Денис Звиздић, објаснио суштину укупних настојања:"Оно на чему сам посебно инсистиро или што сам посебно подвукао, јесте потреба да уз реформе дође до повећаног обима улагања и инвестиција у БиХ, то у ствари значи да та два процеса морају ићи паралелно."

Колико је битно да се виде конкретни резултати реформи, истакли су европски гости. Комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу, Јоханес Хан, нагласио је да је с представницима ММФ-а разговарано о спровођењу мјера из аранжмана како би се обезбиједила благовремено наредна транша која је потребна да се одржи позитиван замах.

- Ми као ЕУ очекујемо до краја прве половине ове године да се доставе одговори на упитник, што нам је битно да сачувамо неформално ову динамику, али у суштину да задржимо европску перспективу, додаје Хан.

А у европској перспективи Српска мора бити виљива, поновила је премијерка Српске која је, одговарајући на новинарска питања, истакла да не зна хоће ли или не бити санкција Енергетске заједнице, те да ту нема кривице Републике Српске.

- Ми смо јасно рекли какав је наш однос генерално према свему што треба да се уоквири или донесе на нивоу БиХ, а то јесте да се РС мора видјети у сваком документу, свакој активности, у свему што се произвди овдје, просто због тога што имамо надлежности за одређене ствари и хоћемо да оне буду препознате, нагласила је Цвијановићева.

Да је Српска испунила све услове ММФ-а, потврђено је и данашњим саопштењем мисије, у којем је наглашено да се очекује да Парламентарна скупштина БиХ и Парламент Федерације усвоје преостале услове, да би до краја априла Извршни одбор ММФ-а размотрио први преглед за БиХ.