latinica  ћирилица
17/03/2017 |  16:36 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Бањалука: Друга међународна конференција о настави руског језика (ВИДЕО)

Руска академија наука, Факултет филолошких наука Паневропског универзитета "Апеирон" и Удружење "Српско-руски мост" организовали су у Бањалуци, Другу међународну конференцију о настави руског језика. Научном скупу присуствовали су научници и академски радници из Европе.
Друга међународна конференција о настави руског језика - Фото: РТРС
Друга међународна конференција о настави руског језикаФото: РТРС

Научном скупу присуствовала је делегација Руске Академије наука из Москве, професори Јекатеринбуршког универзитета из Русије, декани и професори са Московског државног универзитета Ломоносов, делегација Факултета за руски језик из Грчке и многи други.

"Срби су талентовани и врло лако и брзо уче руски језик и у Русији се осјећају веома лагодно јер је то генетски близак језик и већ након године дана учења, они говоре Руски", каже ово Николај Константинович Гарбовски, директор Факултета за превођење Московског државног универзитета Ломоносов.

Јачање веза на академским, културним и политичким нивоима одражава се и на број студената руског језика, који се на овом универзитету из године у годину повећава.

"Сваки наш студент има право да проведе годину дана у Русији у оквиру наше сарадње потписане са девет универзитета у Русији", истакла је Лариса Човић, декан Факултета филолошких наука Паневропског универзитета "Апеирон".

Потписан је уговор којим студенти, кроз обавезну праксу у Русији у трајању од шест мјесеци или годину дана, стичу право на двојне дипломе-домаћег и факултета у Русији гдје су обављали праксу.