latinica  ћирилица
17/03/2017 |  16:01 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Бијељина: Представљен пројекат "Изградња урбане отпорности у југоисточној Европи" (ВИДЕО)

Савез општина и градова Републике Српске и Савез општина и градова Федерације БиХ представили су у Бијељини нови пројекат "Изградња урбане отпорности у југоисточној Европи".
Представљен пројекат "Изградња урбане отпорности у југоисточној Европи" - Фото: РТРС
Представљен пројекат "Изградња урбане отпорности у југоисточној Европи"Фото: РТРС

Пројекат има за циљ смањење ризика од природних катастрофа бољом комуникацијом и међусобним повезивањем локалних заједница.

Финансирају га са 577.000 евра УНДП и ЕУ, а спроводи се, поред БиХ, и у Србији, Црној Гори, Македонији и Албанији, током ове и наредне године.

Прогнозе упозоравају да ће ризик од природних непогода усљед климатских промјена у региону прогресивно расти, па пројекат има изузетну важност, посебно јер се надовезује на напоре који су до сада учињени у борби против катастрофа.

"Имамо циљ да уведемо нове механизме за сарадњу првенствено локалних заједница које су прве на удару катастофа. Ово чинимо уз изузетну подршку ентитетских и државних структура, укључујући и савез општина и градова", истакла је Аида Хаџић Хурем, руководилац пројекта УНДП-а за смањење ризика од катастрофа.

Пројекат садржи размјену информација и креирање додатних нивоа координације, јер је у случају непогода изузетно битна непосредна комуникација јединица локалне самоуоправе.

Све што може допринијети јачању цивилне заштите и смањењу ризика, јесте значајно, јер ниједна локална заједница нема све ресурсе, што је показала и пракса, кажу учесници.

"Ако се вратимо на 2014. годину, координација је била релативно слаба. Мислим да је од тада направљен одређени помак, али имамо ми свакодневних изазова, ево из средине из које ја долазим у задњих мјесец дана имамо двије несреће које су изизетно озбиљне", рекао је Нурудин Хрусто, помоћник начелника Општине Какањ.

"Неке техничке опреме посебно немамо. Наши оперативни тимови су деминери, сад радимо на измјенама и допунама закона и видјећемо шта можемо урадити и колика су то финансијска средства, да побољшамо наше капацитете, што у људству, што у опреми", истакао је Драгиша Тешановић, стручни сарадник у Републичкој управи Цивилне заштите.

На презентацији у Бијељини представљена је добра пракса Хрватске која је креирала платформу жупанија и градова за смањење ризика од катастрофа.