latinica  ћирилица
17/03/2017 |  15:47 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Лакташи: Локална власт предузима низ мјера за смањење незапослености (ВИДЕО)

Иако је у општини Лакташи стопа незапослености међу најмањима у Републици Српској, законодавна и извршна власт општине предузимају низ мјера на смањењу незапослености. О овоме је расправљао и општински парламент.
Лакташи (Фото: laktasi-info.com) -
Лакташи (Фото: laktasi-info.com)

Према подацима Завода за статистику у општини Лакташи од укупно 35.000 становника скоро трећина је пронашла запослење.

Око 1.200 радника је запослено у јавном сектору док је у приватном око 8.000 радника.

Из општинског буџета ове године, као стимулација, малим и средњим предузећима биће субвенционисан дио камата на кредитна средства.

"Нажалост, у питању су доста скромни износи у складу са нашим могућностима, али се надамо да ћемо у наредним годинама имати више средстава да би могли значајније да субвенционирамо наше привредне субјекте", рекао је Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи.

Према подацима Завода за запошљавање у Лакташима активно посао тражи 2.200 лица док се на евиденцији незапослених по другом основу води још 3.700 радника.

Са административном стопом незапослености од 20 одсто, Лакташи су далеко испод републичког просјека који износи 34 одсто.

Анкетирани грађани општине Лакташи сагласни су да да млади ипак немају довољно посла и да због тога имају превише слободног одмора. Један дио њих сматра да млади не раде јер нису завршили адекватне школе за занимања која се траже на тржишту рада.

Локална власт у циљу додатног смањења незапослености планира инвеститорима понудити атрактивне локације у новим пословним зонама које ће бити дефинисане послије промјене власништва над земљиштем.

"То је земљиште које је лоцирано овдје на подручју општине Лакташи и које је врло интересантно привредницима, али док се не рјеше имовинско-правни односи, ми не можемо понудити заинтересованим инвеститорима локације", истакао је ово Борислав Спасојевић, предсједник Скупштине општине Лакташи.

Скупштина општине Лакташи данас је за замјеника начелника ове општине изабрала Мирослава Коџомана, који је у претходном мандату обављао функцију начелника.

Усвојен је и извјештај о раду начелника општине и општинске управе за протеклу годину.