latinica  ћирилица
17/03/2017 |  14:49 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Новинару "Еуроблица" пријећено због текстова о усвајању, оштре осуде Клуба новинара

Клуб новинара Бањалука данас је најоштрије осудио пријетње новинару “Еуроблица“ Николи Морачи, које му је синоћ у телефонском разговору упутио Зоран Туњић, брат директорице бањалучког Центра за социјални рад Вере Сладојевић након серије текстова о пропустима Центра у процесима усвајања двоје дјеце, држављана БиХ, у Канади.
Клуб новинара Бања Лука (фото: tvk3.info) -
Клуб новинара Бања Лука (фото: tvk3.info)

У саопштењу Клуба новинара наведено је да је недопустиво да се било ко новинарима обраћа уз непримјерен рјечник и пријетње члановима породице. Ужасно је то што је у овом случају Морачи речено “напали сте моју дјецу, припази се да не нападну и твоју“.

Клуб новинара Бањалука позива надлежне институције да хитно предузму законом прописане мјере и да реагују у оквиру својих надлежности с обзиром на то да је случај пријављен полицији.

"Упозоравамо да су новинари често изложени пријетњама и нападима у обављању свог посла. Подсјећамо да је Линија за помоћ новинарима Удружења БХ новинари у периоду од 2006. до 2016. забиљежила да више од 45% пријетњи и напада на новинаре никад нису истражени или су “архивирани“ због немогућности утврђивања идентитета починитеља", наводи се у саопштењу Клуба новинара Бањалука.

И редакција "Еуроблица" је данас најоштрије осудила пријетње које су упућене њиховом новинару