latinica  ћирилица
17/03/2017 |  14:32 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Други пут положен камен темељац за мост у Свилају

У Свилају је данас уприличена церемонија симболичног постављања камена темељца за изградњу прекограничног моста на ријеци Сави. Са церемоније је поручено да ће изградња овог инфраструктурног пројекта у наредном периоду представљати жилу куцавицу Босне и Херцеговине.
Други пут положен камен темељац за мост у Свилају - Фото: klix.ba
Други пут положен камен темељац за мост у СвилајуФото: klix.ba

Истакнуто је како је градња овог моста изузетно важна, како за Хрватску, тако и за БиХ која улаже велике напоре да се придружи Европској унији (ЕУ), а предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је како ово дефинитивно неће бити посљедњи пројекат двију земаља.

Начелник општине Оџак Јаков Иванковић казао је како му је драго што ће коначно почети градња моста на ријеци Сави.

"Ово ће бити важно за Хрватску и БиХ, а посебно за развој привреде у Свилају. Морамо се држати заједно како бисмо изградили овај мост, гранични прелаз и аутопут који долази уз то те тако постати жила куцавица БиХ", казао је Иванковић.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан којег је у дводневној посјети БиХ угостио Звиздић казао је: "Као што је већ истакнуто, мост ће повезивати Хрватску и БиХ и то управо симболизује везу између двију земаља. Желимо убрзати процес учлањивања БиХ у ЕУ, а како би се то остварило треба улагати у инфраструктуру и отварати нова радна мјеста. Ово није једносмјерни пут, већ мост који повезује двије земље, односно регије који ће побољшати везу између њих. Увјерен сам да је ово једна од најбољих инвестиција у овом дијелу Европе".

Церемонији симболичног полагања камена темељца присуствова је и министар промета Хрватске Олег Бутковић који је казао да су интереси Хрватске да се повезује с БиХ.

Министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско још једном позвао комесара Хана да помогне да се градња овога моста приведе крају.

"Данас смо овдје други пут на симболичном постављању камена темељца. Желимо искористити прилику и позвати комесара Хана да нам помогне у градњи изузетно два важна моста - у Братунцу и Свилају. Надам се да ће у наредном периоду бити остварени и други велики пројекти и надам се да ћемо добро сарађивати и у наредном периоду", казао је Јуско.

Мост код Свилаја дужине 640 метара и ширине 29 метара, с три предвиђене траке за сваки смјер, велики је инфраструктурни пројекат на Коридору 5Ц којим ће се повезати аутоцеста с босанскохерцеговачке и хрватске стране ријеке Саве. Укупна вриједност пројекта је 22.308.000 евра, а предвиђени рок изградње је двије године.

Извор: Кликс