latinica  ћирилица
17/03/2017 |  13:33 | Аутор: РТРС

ММФ: Потребно усвајање повећања акциза на гориво

Мисија Међународног монерног фонда сапштила је да очекује да Парламентарна скупштина БиХ усвоји повећања акциза на гориво и измјене и допуне Закона о осигурању депозита.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

ММФ очекује да Савјет министара БиХ усвоји одлуку о лимиту на ново упошљавање за 2017. у институцијама БиХ, Парламент ФБиХ усвоји измјене и допуне Закона о Агенцији за банкарство и да Влада ФБиХ започне поступак процјене /due diligence/ за "БХ телеком" и "ХТ Мостар".

Мисија ММФ-а, коју је предводио Надим Илахи, након посјете БиХ констатовала је да је властима у БиХ потребно више времена да финализују отворена питања како би испунили неколико преосталих мјера и створили услове да до краја априла Извршни одбор ММФ-а размотри први преглед.

Мисија је направила оцјену резултата у погледу програмских циљева постављених за крај децембра 2016. године, те разговарала о напретку на пољу структуралних реформи.

"Мисију је охрабрило усвајање разумних буџета ентитета и институција БиХ за 2017. годину, усвајање закона о банкама у оба ентитета, измјена и допуна закона о порезу на добит и агенцији за банкарство, те укидање доприноса за солидарност у Републици Српској", изјавио је Илахи.

Он је истакао да се Мисија нада снажном напретку у провођењу ових политика у наредним данима, укључујући и од стране парламената, како би створили услове да до краја априла 2017. године Извршни одбор ММФ-а размотри први преглед.

Мисија ММФ-а посјетила је Бањалуку и Сарајево у периоду од 7. до 17. марта да би водила разговоре о недавним економским дешавањима и политикама за први преглед у оквиру Проширеног аранжмана са БиХ.

Извор: СРНА